Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Nakon “diplomatskog prešućivanja” na HRT-u, Konakoviću predočeni fakti o agresiji RH na BiH

Doktor prava i zastupnik SDA u Parlamentu Federacije BiH, bivši zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić žestoko je reagovao na društvenim mrežama povodom izjave lidera stranke Narod i pravda i aktuelnog ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića da će “diplomatski izbjeći odgovor” na pitanje novinara Hrvatske radio televizije Aleksandra Stankovića da li je Hrvatska izvršila agresiju na BiH. Gostujući u emisiji “Nedjeljom u 2” Konaković je kazao da su to “teme, sad, ‘interpretacije pravnika. U toj presudi ‘Šestorci’ za UZP može iščitati definicija u kojoj se kaže da je to projekat banovine koju je živio Tuđman i da je on zapravo bio taj. Je li on bio taj preko ljudi iz Bosne i Hercegovine ili je učešće formalno, to su te teme koje bi nam ovdje danas eksplodirale i biću tu diplomata da zadržim taj odgovor za sebe”, rekao je Konaković.

Nezir Pivić je potom reagovao. Prenosimo njegovu Facebook objavu:

“Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine odbio je direktno da odgovori na postavljeno pitanje da li je Republika Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Ovom prilikom podsjećam na presudu Žalbenog Vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu u predmetu ‘Prlić i drugi’ kojom prilikom je potvrđeno učešće Republike Hrvatske u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovini, te potvrđeno da je tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman bio dio udruženog zločinačkog poduhvata.

Podsjećam i na presudu ‘Rajići’ kojom je potvrđeno da je u Bosni i Hercegovini postojalo stanje međunarodnog oružanog sukoba ‘pri čemu je Republika Hrvatska, kao nezavisna država, sudjelova u oružanom sukobu protiv bosanskih Muslimana na teritoriji Bosne i Hercegovine kao nezavisne države’.

Haški sud je u presudi ‘Blaškić’ potvrdio da su jedinice vojske Republike Hrvatske viđane na mnogim mjestima na teritoriji Bosne i Hercegovine uključujući i dolinu rijeke Lašve gdje je počinjen najveći broj ratnih zločina tokom agresije. U niz presuda potrebno je podsjediti i na onu u predmetu ‘Kordić i Ćerkez’ kojom je potvrđeno da je sukob između HVO-a i Armije Republike Bosne i Hercegovine bio međunarodnog karaktera između ostaloga i radi činjenice da su vlasti Republike Hrvatske imale sveukupnu kontrolu nad HVO-om, a iz kojeg su proizašli ratni zločini u Srednjoj Bosni koji su bili predmet odlučivanja.

Dakle ove teme nisu ‘interpretacije pravnika’ već pravosnažne presude kojim je na nivou nespornih historijskih i pravnih činjenica utvrđeno da je Republika Hrvatska bila dio udruženog zločinaćkog poduhvata, da je Republika Hrvatska izvršila agresiju i da su oružane snage Hrvata u Bosni i Hercegovini bile pod punom kontrolom vlasti Republike Hrvatske.

U pitanju agresije Repulike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu Dragan Čović, rukovodstvo HDZ-a i HNS-a kao i brojni hrvatski dužnosnici, pa čak i pojave kao Ljubo Češić Rojs uobičajno daju vrlo oprezne izjave, svjesni težine presuda Haškog suda i činjenica koje su njima potvrđene. Izgleda da ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ni pravosnažne presude Haškog suda neće spriječiti da na glas kaže ono što Čović misli”.