MUFTIĆ! Boško i Admira su dezerteri, a kapetan Hajro Mešić i Radenka su domoljubi

Spisateljica i analitičarka iz Vareša, Elmedina Muftić, obratila se javnosti ukazujući na neutemljeno glorificiranje priče o Bošku i Admiri. Muftić je dala i primjer istinskog herojstva i ljubavne romanse koja budućim generacijama treba da bude simbol odanosti i domoljublja. Naša spisateljica je ponukana činjenicama da su Boško i Admira izdali Sarajevo i krenuli na četničku stranu. Osim toga, i Boškova majka je otišla iz Sarajeva i slobodno se šetala među agresorima po Srbiji i okupiranom dijelu RBiH, a o čemu možete čitati na linku koji se nalazi na kraju ovog teksta. Ovo je napisala Muftić:

“Čudim se ja tebi”, znao bi reći narodni heroj, general Izet Nanić, kada bi pokušavao nekome ukazati na grešku ili neki propust koji se baš ne bi smio dogoditi. Čudim se i ja Bošnjacima , koji od klasičnog dezerterstva prave najljepšu ljubavnu priču, koju ostavljaju naraštajima kao uzor, a to nije ništa drugo do izdaja domovine. Toliko se pažnje i velikih riječi posvetilo dezerterstvu Admire i Boška, toliko su na tu priču Bošnjaci prosuli emocija, a sve je to velika zabluda ili uspavanka za već odavno usnuli narod.

Dok stvarna ljubavna priča između Hajrudina i Radenke Mešić (naslovna fotografija njihovog vjenčanja) ostaje neispričana, odnosno namjerno prešućena, jer budi patriotizam, jer ne slavi izdaju kao herojstvo, jer Radenka nije ostala sa agresorima, jer je kapetan Hajro jedan od devet heroja oslobodilačkog rata. Generacije ne treba odgajati na izdaji Admire i Boška, nego na odanosti domovini i ljubavi Radenke i Hajrudina. Radenka je sa dvoje mlade djece u rukama prelazila preko četničkih linija i bila podrška svom suprugu Hajrudinu Mešiću, dok je organizovao narod na pružanje otpora agresoru, Radenka se iz Subotice vratila u Bosnu da bude tu kad je najteže, a nije prebjegla agresorima. Radenka je bila sa Hajrudinom na braniku R BiH, i ostala je vjerna državi i poslije pogibije heroja Hajrudina Mešića, djecu je odgojila da budu ponosni na svoga oca i na njegovo herojstvo.

Ovo je ljubavna priča koja ima pravo da bude zapisana, jer u toj ljubavi ima toliko Bosne, poručila je Muftić.

Povezano:

I Boškova majka je izdala Sarajevo, slobodno se osjećala među četničkom vojskom (VIDEO)