Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

IMAMOVIĆ PORUČIO! Sarajevo smatrate kasabom zbog njegovog islamskog biljega

Brojne su reakcije nakon što je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić najavio da će on i njegovi politički partneri od Sarajeva napraviti metropolu. Nakon što je bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine kritizirao Nikšića, argumentom da Sarajevo nije kasaba, reagirao je i profesor vjeronauke i novinar, ustrajni branitelj Bugojna u toku agresije HVO-a i HV-a na ovaj grad, Semir Imamović. Ta reakcija je žestoka, i odnosi se i na ostale supotpisnike “Sarajevskog dogovora 2020”:

– Prestanite, tako vam Boga, s pričom o pretvaranju Sarajeva u “metropolu”. Sarajevo je, od svog osnivanja do danas, uvijek bio moderan grad i metropola. Iako po svojoj arhitekturi i velikom broju džamija i drugih islamskih objekata spada u sam vrh muslimanskih kulturno-civilizacijskih centara, on je uvijek bio otvoren grad za druge religije i kulture. Sarajevo je, gospdo, uz prestonicu Osmanske države, jedini evropski grad koji je otvorio svoja vrata hiljadama prognanih jevreja iz Španije, kada su ih Evropljani smatrali nižom ljudskom vrstom. Sarajevo je jedini grad sa prostora bivše Jugoslavije koji je zadrźao Titovu ulicu, a ima i Krležinu, Šantićevu, Štrosmajerovu, Jukićevu i druge ulice. Ne znam da Beograd i Zagreb imaju Spahinu, Bašagićevu, Kulenovićevu, Sušićevu, Pozderčevu, Makovu, Gradaščevićevu ulicu. U Sarajevu, za vrijeme četverogodišnje opsade, nije uništen niti oskrnavljen nijedan neislamski vjerski objekat. Nije porušeno nijedno greblje. Nije ubijen nijedan svećenik. Nije zatvorena nijedna vjerska škola. Sarajevo su posjetile i u njemu boravile najpoznatije i najuglednije svjetske ličnosti, od toga dvojica papa. Sarajevo je 1984. godine bilo “centar” svijeta. Samo u Sarajevu vi možete pričati protiv Sarajeva. Ne u Beogradu i Zagrebu.

Ali mi znamo zašto vi Sarajevo smatrate kasabom i mahalom, a ne metropolom. Zbog njegovog islamskog biljega. Zbog njegovih džamija i šamija. Zbog ezana i bezistana. Zbog javnih iftara i selama. Sve to smetalo je i Karadžiću, i Mlladiću, i Koljeviću, i Plavšićki i Krajišniku. Zato su oko Sarajeva rasporedili 5.400 artiljerijskih cijevi da bi mu uništili taj biljeg i kosmopolitski karakter. Kako to ne možete shvatiti. Kako ne možete shvatiti da pričom o “metroploiziranju Sarajeva”, vi zapravo radite isti posao, samo na suptilniji i perfidniji način. Napredak i razvijanje Sarajeva da, ali politiziranje napredka i razvoja – ne.

DEBLOKADA.COM

 

Preporučujemo:

I Boškova majka je izdala Sarajevo, slobodno se osjećala među četničkom vojskom (VIDEO)