Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

‘Moja adresa: Srebrenica’ – Zaustaviti protivzakonito djelovanje Vlade RS

Odbornici Koalicije ‘Moja adresa: Srebrenica’ neće učestvovati u budućim nelegalnim sjednicama Skupštine opštine Srebrenica koje saziva potpredsjednik Skupštine opštine, s obzirom da skupština nije konstituirana u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom i Poslovnikom opštine Srebrenica, ističu iz ove koalicije.

Odbornici srpskih stranaka su na nastavku jučerašnje sjednice Skupštine opštine Srebrenica, kako se navodi, nastavili raditi suprotno pozitivnim zakonskim odredbama.

– Protivzakonit rad je po našim informacijama usmeno odobren od strane Ministarstva za lokalnu upravu i samoupravu RS-a, čime je potvrđeno opredjeljenje politike u Srebrenici i RS-u, kao i ono na šta smo i ranije upozoravali, a to je potpuna eliminacija Bošnjaka iz političkog života.

Ovog puta se otišlo i korak dalje, izabrani odbornici srpskih stranaka poduprijeti od strane Vlade RS-a, onako kako to njima odgovara ‘konstituišu’ skupštinu, rade i donose odluke, grubo kršeći zanonske propise i procedure, jer cilj opravdava sredstvo, da se ne poštuju ni zakoni ni procedure ako se ima jasan cilj eliminirati Bošnjake iz društvenog i političkog života u Srebrenici – navodi se u saopćenju Koalicije ‘Moja adresa: Srebrenica’.

Stoga, “pozivaju OHR i međunarodnu zajednicu da zaustave protivzakonito djelovanje Vlade RS u Srebrenici i prema narodu nad kojim je počinjen zločin genocida”.

Također, pozivaju srpske političke stranke da se vrate u okvire zakona i Statuta opštine Srebrenica, da se vrate dijalogu sa Bošnjacima i dogovoru koji će definirati odnose kroz izmjene Statuta opštine, što će u konačnici dugotrajno doprinjeli stabilizaciji i napretku Srebrenice.