Godišnjice zločina u Blječevi, Srbi ubili 112 Bošnjaka, od toga 11 djece

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić prisustvovao je obilježavanju 29. godišnjice zločina u naselju Blječeva kod Bratunca, koje je održano u okviru višednevne manifestacije “Dani sjećanja na genocid u Bratuncu”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Naselje Blječeva je napadnutno na današnji dan prije 29 godina i jedno je od rijetkih bratunačkih naselja u kojem su Bošnjaci 1992. godine pružili otpor agresoru, a uprkos svim napadima, Blječeva je ostala slobodna sve do 1995. godine, kada je počinjen genocid nad Bošnjacima ‘zaštićene zone’ UN Srebrenica od strane vojske i dijelova policije bosanskih Srba pod komandom ratnog zločinca Ratka Mladića”, saopšteno je iz Kabineta potpredsjednika RS-a.

Istaknuto je da je ukupno ubijeno 112 stanovnika ovog naselja. Njih 22 je ubijeno 1992. godine, 12 Bošnjaka je ubijeno 1993. i 1994. godine, dok je 78 Bošnjaka iz Blječeve ubijeno u genocidu u julu 1995. godine. Navodi se da je najstarija osoba koja je ubijena tokom genocida Sadika Jašarević, koja je imala 85 godina, dok je najstarija žrtva u napadu 1992. godine bio Salko Jahić, koji je imao 84 godine.

“U ovom periodu, ubijeno je i 11 djece iz Blječeve, a najmlađi je Mevlid Jašarević, koji je imao tek 12 godina. Nažalost za ove zločine još uvijek nije niko procesuiran i osuđen”, navodi se u saopštenju.

Ovom prilikom Salkić je rekao i da “niko od nas preživjelih nema pravo i ne smije da zaboravi ubijene u naselju Blječeva, njih 112”:

”Ne smijemo zaboraviti oko 3.500 ubijenih Bošnjaka Bratunca tokom agresije na našu zemlju, zločina i genocida nad našim narodom u Bratuncu i Podrinju”.

“Naša je dužnost i obaveza da budemo danas i svakog 6. maja u budućnosti ovdje u Blječevoj i sjetimo se 11 djece koja su ubijena u ovom naselju i svih drugih koji su ubijeni samo zato što su bili muslimani Bošnjaci i što su se suprostavljali velikosrpskoj ambiciji da nas protjeraju i pobiju”, istakao je Salkić.

Prema njegovim riječima u ovom naselju otkrivene su masovne grobnice sa oko 550 posmrtnih ostataka Bošnjaka, ali u ovom naselju se nalaze i neotkrivene masovne grobnice.

“Zbog toga pozivamo sve one koji imaju informacije, da nam otkriju lokacije grobnica, kako bi mogli pronaći i dostojanstveno ukopati naše najmilije. Ovakva mjesta i svi oni koji su utkali svoje živote u odbranu naše domovine zaslužuju veću pažnju. Povratak i obnova života u ovom naselju svjedoči nastavak naše borbe, zbog toga ovo mjesto zaslužuje veću pažnju i podršku nadležnih institucija. Ovi herojsko mjesto i njegovi stanovnici zaslužuju dostojanstven život, kakva je i bila njihova borba za našu domovinu”, kazao je Salkić.