Ministrice Turković i Gudeljević potvrdile skori dolazak većeg broja vakcina

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković objavila je da je dobila potvrdu da će prvi kontingent vakcina protiv koronavirusa za BiH iz Evropske unije, a koji će biti plaćen iz IPA fondova stići u utorak te da će isporuke ubuduće biti redovne.

– Građani BiH su zahvalni Evropskoj uniji i državama članicama, posebno Ministarstvu vanjskih poslova Austrije koji doprinose borbi protiv COVID19 – napisala je Turković na Twitteru.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević izjavila je danas da je iz Covax mehanizma najavljeno da naredne sedmice stižu sve vakcine i da se u utorak očekuje prvi kontigent.

– Prva isporuka bi nam trebala doći u utorak, a za ostale isporuke imamo termine 7. 9. i 15. maja. Teško je reći unaprijed i sa sigurnošću jer sve zavisi od organizacije transporta – dodala je Gudeljević.

Kada je riječ o takozvanim covid pasošima, Gudeljević je navela da je BiH od EU zatražila nacrt prijedloga i potrebne informacije o tom dokumentu koji planiraju uvoditi, ukoliko dođe do usaglašavanja unutar EU, kako bi se BiH mogla blagovremeno pripremiti.

– Prema dosadašnjim informacijama, to bi trebale biti svojevrsne iskaznice, koje bi sadržavale, preko čipa ili bar koda, informacije o osobi, da li je prebolila koronu, da li je cijepljena i kada, odnosno da li posjeduje PCR ili antigen test na prisustvo virusa korona – dodala je Gudeljević.