DODIK! Nećemo pristati na nametanje bilo kakvih odluka OHR-a

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je danas na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu da bi trebalo prestati s progonom Srba, reagirajući time na zahtjev visokog predstavnika Valentina Inzka za oduzimanjem priznanja ratnim zločincima.

Inzko je, naime, uputio pismo rukovodstvu Skupštine entiteta RS i predsjednicima svih klubova u tom entitetskom zakonodavnom tijelu u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je Skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Takav ultimatum, kaže Dodik, najteže prolazi kod njegovog naroda posebno jer im je, kako je ocijenio, Inzko previše zla nanio, podsjećajući da je Republika Srpska napravila ozbiljan otklon od međunarodne zajednice.

– Da je rekao da treba izmijeniti nazive škola i objekata u Federaciji, to bi imalo drugu težinu. Ovako je to proizvod niskih strasti – smatra Dodik, najavljujući da neće pristati na nametanje bilo kakvih odluka od Ureda visokog predstavnika u BiH.

Potvrdio je da je danas u Tužilaštvo BiH pozvan kao svjedok u “slučaju ikona”, ali da mu nije predočen dokaz o počinjenju bilo kakvog krivičnog djela ili optužnice.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine Feni je ranije potvrđeno da je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) saslušan u vezi sa “slučajem ikona”, ali bez predočenja dokaza o počinjenom krivičnom djelu.

Dodao je da su ga u Tužilaštvu pitali ko je dogovorio posjetu šefa diplomatije Ruske Federacije Sergeja Lavrova, ali na pitanje gdje se nalazi ikona i da li je još u trezoru u Istočnom Sarajevu, Dodik je samo kazao da je završio s davanjem izjava vezano za ikonu.

Zbog afere “ikona” ukrajinski ambasador za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič nedavno je boravio u Sarajevu gdje se sastao s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić.

Zatraženo je izuzimanje spornog predmeta i omogućavanje dolaska ukrajinskih eksperata koji bi zajedno s domaćim ekspertima utvrdili sve okolnosti vezane za ikonu.