Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

Korodinacija boračkih organizacija TK traži javno izvinjenje od gradonačelnika Lukavca Edina Delića

Koorodinacija boračkih organizacija Tuzlanskog kantona s današnje pres-konferencije zatražila je javno izvinjenje od gradonačelnika Lukavca Edina Delića koji je, kako su više puta ponovili, izjednačio časnu ulogu pripadnika Armije RBiH u odbrani od agresije sa ulogom Vojske RS čiji su pripadnici počinili najmonstruoznije zločine i zločin genocida.

 

– Tražimo da se gradonačelnik Delić javno izvini pripadnicima Armije R BiH, udruženjima ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca, dobitnika najviših ratnih priznanja i svim građanima koji vole državu Bosnu i Hercegovinu. U suprotnom najčasnije bi bilo da podnese ostavku ako i dalje tako razmišlja, odnosno izjednačava pripadnike Armije R BiH sa pripadnicima Vojske RS – kaže Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida TK.

 

Koordinacija boračkih organizacija TK, kako je rečeno, zgrožena je riječima gradonačelnika Edina Delića i video snimkom koji kruži društvenim mrežama. Ministar za boračka pitanja TK Zoran Blagojević ističe kako se u posljednje vrijeme u istu ravan pokušava staviti 9. januar, neustavni praznik i 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine što je, kako kaže, nedopustivo, štetno i opasno.

 

– Građani BiH su pred kraj prošle godine pregurali prljavu političku kampanju od stranaka koje su se borile za vlast. Ono što sada nije potrebno je da se, političke opcije koje hoće da formiraju vlast, bave 1. martom i neustavnim praznikom 9. januarom. Ne trebaju nas učiti da li trebamo prihvatiti 9. januar ili ne trebamo, ako je Ustavni sud BiH rekao da je neustavan onda nemamo šta polemisati. Stavljati te datume u istu ravan je neprihvatljivo – kazao je Blagojević.

 

Koordinacija boračkih organizacija TK pružila je punu podršku Vladi TK i premijeru Irfanu Halilagiću zbog izdvojenih novčanih sredstava za opremanje policijskih snaga. Opremanje policije TK je, kako ističu, u skladu sa zakonom i potreba je svih građana koji se dobro sjećaju 1992. godine i dana brutalne agresije na Republiku BiH.