Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Komšić na manifestaciji “Odbrana BiH – Igman 2021.”: Od strateške važnosti je bila odbrana Igmana

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvuje večeras centralnom programu manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2021.” na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, gdje je poručio da je od strateške važnosti bila odbrana ove bh. planine, ne samo za Sarajevo nego za cijelu BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

“Jasno je da kako vrijeme prolazi možda lagano i sjećanja blijede. Izrasla je jedna nova generacija, i hvala Bogu da je tako, koja se ne sjeća tog zlog vremena kroz koji je ova zemlja i Sarajevo prolazila”, pojasnio je Komšić.

Kako je kazao, od strateške važnosti je bila odbrana Igmana, kao važnog vojnog objekta, a ne samo planine, u tom trenutku, strateški važnog jer je čuvao ulaz u Sarajevo.

“Da je neprijatelj u tom trenutku uspio da zagospodari, da zauzme cijeli Igman, veliko je pitanje šta bi bilo, ne više samo sa Sarajevom nego i sa BiH i da li bismo mi bili u prilici da danas stojimo ovdje i razgovaramo na ovaj način. Naravno, to je gledano vojnički i politički, ali isto tako, ovo je prilika i da se sjetimo svih onih ljudi koji su dali svoje živote, dijelove tijela ili zdravlje za ovaj trenutak u kojem mi živimo i u kojem naša djeca mogu da rastu u jednoj vrsti slobode. Možda ne u državi kakvu smo zamišljali da će biti nakon pobjede, nakon rata, ali ipak u našoj državi”, poručio je Komšić.

Manifestacija podrazumijeva odavanje počasti, vjerske obrede, te spomen i sjećanje na šehide i poginule borce Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, uz prigodan kulturno-umjetnički program, okrugli sto i druge sadržaje.

Bitka na Igmanu, jedna je od najznačanijih bitaka tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu. Agresorske snage su u ljeto 1993. godine imale plan da zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i tako prekinu vezu glavnog grada sa ostatkom zemlje i svijeta. Zahvaljujući hrabroj borbi pripadnika Armije RBiH, to nije dozvoljeno.

Manifestacija, čiji je moto “Dođi i posvjedoči”, zbog COVID-19 i opasnosti od širenja virusa, i ove godine se održava pod motom “Ostani kući i posvjedoči”.