Zašto je Danis Tanović banalizovao Sarajevo kroz film o ćevapima?

Ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala bit će otvoreno 13. augusta svjetskim premijerama dva bh. filma, filmom Danisa Tanovića “Deset u pola” i omnibusom “Pisma s krajeva svijeta” filmskog kolektiva Bistrik 7, međunarodne grupe reditelja prve generacije na sarajevskoj Film factory kultnog reditelja Béle Tarra.

Tanovićev film govori o prijateljstvu, ali kroz dijaloge i rasprave o kvaliteti ćevapa u Sarajevu. Poražavajuće je što je trud i marketing uložen u ovakvo obesmišljavanje historije, patnje, žrtve, heroja, humanista Sarajeva te što se taj ponosni grad predstavlja isključivo kroz prizmu porcije ćevapa. I za samog reditelja je neprimjereno da, iako važi za iskusnog filmadžiju, banalizuje jedan grad i bilo koju temu oko njega, kroz priču o komadićima mesa. Uvažavajući značaj i ukus ovog gastronomskog specijaliteta, ipak je Sarajevo mnogo, mnogo više od toga.

Zašto su ćevapi bitniji od Isa-bega Ishakovića, od Alije Izetbegovića, Sarajevske rezolucije, Safeta Zajke, Mustafe Hajrulahovića Talijana, Muhameda Velića i njegove uzorite porodice, 16. muslimanske brigade i sličnih simbola Šehera a koji mogu biti tretirani kroz kinematografiju?

Film će na otvaranju Festivala biti prikazan u Narodnom pozorištu, u Ljetnom kinu Coca-Cola, u Ljetnom kinu “Safet Zajko”, u Dječijoj kući Novo Sarajevo, u kinu na Ilidži te na dvije nove festivalske lokacije: u Cineplexu Sarajevo gdje će biti prikazan u nekoliko sala i u Ljetnom kinu Stari grad (plato preko puta Vijećnice).

Svjetskom premijerom ovog filma počinju i projekcije Sarajevo Film Festivala u Mostaru – u Ljetnom kinu Cineplex Plaza Mostar. Film se prikazuje u sklopu Open Air programa Sarajevo Film Festivala. Nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), sa fokusom na reditelje iz Jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu, i uz podršku BH Telecoma.

Omnibus “Pisma s krajeva svijeta” svjetsku premijeru će imati u Ljetnom kinu Vatrogasac, u sklopu programa Specijalne projekcije.

Omnibus je međunarodna hronika prvih dana zaključavanja uslijed Covid-19 u 14 privatnih kućnih filmova. Djelo je filmskog kolektiva Bistrik7, 13 međunarodnih autora ujedinjenih iskustvom prve generacije diplomiranih studenata na film.factory Béle Tarra u Sarajevu. Reditelji su Ghazi Alqudcy, Graeme Cole, Gonzalo Escobar Mora, Grant Gulczynski, Marta Hernaiz Pidal, Namsuk Kim, Bianca Lucas, Stefan Malešević, Aleksandra Niemczyk, Pilar Palomero, Emma Rozanski i Gustavo Vega, saopćeno je iz Sarajevo Film Festivala.