Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

Klub Bošnjaka u Skupštini KS izabrao Mirzu Čelika za predsjedavajućeg SKS

Klub zastupnika iz reda bošnjačkog naroda u Skupštini Kantona Sarajevo je većinom glasova izabrao Mirzu Čelika za predsjedavajućeg Skupštine KS.

Imenovanje Čelika treba da bude potvrđeno na sjednici Skupštine KS koja će, kako je kazao šef Kluba SDA u SKS-u Mahir Dević, biti održana sutra.

Dević je nakon sjednice u izjavi za medije kazao da je aktualni predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković izgubio povjerenje, pa je za kandidata na to mjesto izabran Čelik.

Odgovarajući na novinarska pitanja da je Konaković podnio ostavku, da tu funkciju preuzima Danijela Krstić, kao i da će policija KS pružati zaštitu zastupnicima SKS-a zbog prijetnji, Dević je rekao da je smjena Vlade demokratski proces.

– Ne bi trebali da u ovakvoj proceduri bilo kome prijetimo. Vlade budu i prolaze, ne treba nam bilo kakva vrsta priče da će stati život u KS. Smjena Vlade je normalna demokratska procedura koja se pokušava opstruirati od bivšeg predsjedavajućeg – kazao je Dević i dodao da inicijativu za smjenu Vlade KS treba posmatrati kao izraz demokratski izabrane većine u KS na izborima te da za to služe izbori, stoga, kako je kazao, „prijetnje nam ne trebaju, policija nam za to ne treba“.

Istakao je da je procedura smjene pokrenuta, te da ne može predsjedavajući imenovati drugog predsjedavajućeg, već Skupština, čak i ako je Konaković dao ostavku, Dević navodi da i u tom slučaju Skupština KS treba o tome da odluči da li će je prihvatiti ili ne.

– Čelik će biti novi predsjedavajući i Skupština se mora o tome očitovati o tome. Mi imamo parlamentarnu većinu – rekao je i dodao da sjednica koja je najavljena za 16. januar neće biti održana tada, nego sutra.

Sutrašnju sjednicu, pojasnio je Dević, zakazala je Smiljana Viteškić, dopredsjedavajuća SKS, a sjednicu može prekinuti samo onaj ko je sazvao.

Najavio je da će sutra na sjednici biti donesene mnoge odluke a jedna od njih je odluka o privremenom finansiranju, a po riječima Devića, moguće je i da budžet bude usvojen.

– Sve može, ali ne mogu nas zaustaviti u procedurama, jer postoji parlamentarna većina. Ako se ko ne slaže o formiranju nove većine postoji sud – zaključio je šef Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević.

Kako je ranije najavljeno, danas će biti održana i sjednica Kolegija Skupštine KS.