KASUMOVIĆ PRIJETI SINDIKATU RTV ZENICA: Ne igrajte se sa svojim poslovima

U bh. medijima još uvijek postoje tragovi prepirki između Sindikata radnika RTV Zenica, s jedne strane, i, s druge, Uprave, Uredničkog kolegija RTV Zenica i gradonačelnika Fuada Kasumovića.

Sindikat je u martu 2019. u jednom od saopćenja naveo da je novinarima zabranjeno snimati i emitovati u prilozima izjave pripadnika političkih stranaka koje imaju suprotne stavove od Kasumovićevih. Naveli su da je bezbroj primjera u radu redakcije za to, a među najeklatantnijim je kada se pomoćnica gradonačelnika Sumea Mujkanović direktno umiješala u izradu priloga za centralnu informativnu emisiju Zenica info.

U jednom od odgovora, Urednički kolegij je optužio Sindikat da radi po instrukcijama SDA. Indikativno je korištenje ovog argumenta koji se upotrebljava u politički motiviranim diskusijama. Mnogo ubjedljivije bi bilo da je precizirano šta se zamjera Sindikatu.

Zanimljiv je i stav gradonačelnika. Kasumović tvrdi da nikada nije davao instrukcije ovoj TV kući. Ipak, u gostovanju prvog čovjeka Grada upravo u emisiji RTV Zenica 12. oktobra 2020. može se prepoznati da to nije baš tako i da ima veliki upliv u rad tog javnog preduzeća. Gradonačelnik Zenice je najprije oduzimao prerogative Sindikatu, dajući im u TV programu instrukcije i komentirajući njihov rad. Zatim je šokirao gledatelje upućivanhem direktne prijetnje članovima Sindikata tvrdeći da mogu ostati bez posla.

“Evo i sada im poručujem, nemojte se igrati sa svojim poslovima”, obratio se Kasumović članovima Sindikata.

Ovake izjave, kojima se preko egzistencijalnih prava daju ultimatumi radnicima, apsolutno su u koliziji sa praksom u demokratskim društvima. U zemljama Evrope ili u Sjedinjenim Američkim Državama, pravosuđe bi promptno reagiralo, a čitav niz organizacija koja se bave zaštitom radničkih i ljudskih prava osudilo bi ovakve nečuvene prijetnje. POGLEDAJTE!

DEBLOKADA.COM

2+