TRAGOM JEDNOG SPINA! Ko je licemjeran, Komšić ili oni koji su mu podvalili priču o prodaji obraza?

Protivnici koalicije SDA – SBB – DF, posebno njene realizacije u Kantonu Sarajevo, ogorčenje ne kriju. Za obaranje Vlade KS posebno krive predsjednika DF-a Željka Komšića. Jedan od argumenata koji koriste da ukažu na izdaju i licemjernost je fotografija isječena iz videa gdje Komšić svojim prstom pokazuje na vlastiti obraz tokom gostovanja u TV emisiji. Fotografija je predstavljena kao podsjećanje na Komšićevo obećanje da neće iznevjeriti ljevičarske vrijednost i partnere. Tako se žele naglasiti razmjere političke i ljudske neprincipijelnosti iskazane njegovom odlukom o promjeni većine u KS. Jedna fotografija je ‘ukrašena’ ironijskom packom, oznakom o popustu od 70 posto (na cijenu obraza), druga je umetnuta u improvizaciju oglasa na internetu sa podacima o prodaji obraza. Ovim su preplavljene društvene mreže a i neki online mediji su preuzeli viralni print screen.

Međutim, sceni je dat pogrešan i netačan kontekst. Komšić nije tvrdio da neće ići u koaliciju sa SDA ili SBB-om u trenutku kada je pokazivao na svoj obraz, a kako se to interpretira od 13. decembra. Sada eksploatisana fotografija nastala je u drugim okolnostima i nakon pitanja koje nema veze sa koaliranjima na bh. političkoj sceni.

U emisiji Pressing na N1 24. januara 2018. Komšić je pokazao na obraz u okviru razgovora o njegovoj predsjedničkoj kandidaturi nekoliko mjeseci prije izbora te godine.

Voditelj: Šta Vi možete ponuditi bolje i drugačije Hrvatima? Šta posebno Hrvatima, s obzirom da je stvorena atmosfera da je pravi Hrvat samo onaj koji je iz HDZ-a?

Komšić: Gospodine Zukiću – ovo (pokazavši prstom na svoj obraz). A veliko je ovo. Velik’ je obraz. Ja nudim to.

Ovo je jedan od primjera kako u Bosni i Hercegovini javnost ne mari za tačnost informacija. Tome posebno doprinose društvene mreže i neodgovorni korisnici koji su zbog vlastitog interesa i želje za narušavanje ugleda političkih protivnika spremni neistinu predstaviti kao činjenicu. Zbog takvih pojedinaca i nekritičkog odnosa šire javnost koja nema običaj da provjerava ponuđene im konstrukcije, neistina dugo dominira javnim mnijenjem a pojedinci, kako će to biti sa Komšićem u ovom slučaju, godinama nose nezaslužene etikete.

DEBLOKADA.COM

 

Slična objava:

0