Jusko u posjeti USK: Migrantska kriza je zajednički problem

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko boravio je u srijedu u radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu (USK).

Tom prilikom održan je sastanak kojem je domaćin bio premijer USK-a Mustafa Ružnić, a kojem su prisustvovali i ministar MUP-a USK-a Nermin Kljajić i komesar policije Mujo Koričić.

Poslana je zajednička poruka da ta dva kantona ne mogu sami nositi teret migrantske krize.

– Migrantska kriza je zajednički problem s kojim se svi suočavamo. I u Kantonu Sarajevo imamo problem s migrantima ali je taj problem manji nego na području Unsko-sanskog kantona. Potrebno je da imamo konkretnu i kontinuiranu komunikaciju između nas te razmjenu iskustava i zauzimanje zajedničkih stavova koje ćemo predlagati državnom nivou. Kada se ujedinimo po ovom pitanju sigurno možemo biti efektivniji i efikasniji u našim zahtjevima – kazao je Jusko te dodao da je na sastanku imao priliku da čuje dosta konkretnih stvari koje su urađene na području USK, a koje se mogu primijeniti i na području Kantona Sarajevo.

Jedan od zajedničkih stavova je da je nezamislivo da već dugo vremena nije bilo zajedničkog sastanka svih aktera iz sigurnosnog sektora koji bi donijeli svoje prijedloge, svoja iskustva i takve poruke poslali prema državnom vrhu.

– Dosta često se u prošlosti moglo vidjeti da je nedostatak konkretne komunikacije, naročito na sigurnosnom nivou, uzrokovao veliki broj problema na terenu. Tokom ove posjete smo dogovorili da će sastanci i razmjena iskustava biti mnogo češći u budućnosti kako na nivou ministara tako i na nivou uprava policije – istaknuo je Jusko.

Što se tiče situacije na području Kantona Sarajevo, naglasio je da je veliki problem sa smještajnim kapacitetima i da je potrebno da se prošire smještajne jedinice u migrantskim kampovima Blažuj i Ušivak, jer se oko hiljadu migranata van kampova kreće kroz Kanton Sarajevo na dnevnoj bazi, saopćeno je iz MUP-a KS.

 

0