Uklonjen vrh tornja oštećene katedrale u Sisku

Pri skidanju 15 tona teškog vrha tornja katedrale u Sisku koji je prijetio urušavanjem nakon oštećenja koje je pretrpio u potresu prisustvovao je hrvatski premijer Andrej Plenković, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon višednevnih priprema, 15 tona težak i 14 metara visok završetak tornja katedrale u Sisku uklonjen je uz pomoć velikih dizalica tvrtke “Mamut” i nekoliko stručnjaka koji su skinuli i oštećene vrhove kamenih tornjeva zagrebačke katedrale.

Toranj katedrale u Sisku načinjen od bakrene oplate na drvenoj grednoj konstrukciji otpiljen je i rastavljen od baze tornja te spušten neposredno uz sisačku katedralu iza podne, nakon višednevnih priprema koje su prethodile, kako bi se osigurali visinski radnici koji su obavljali rizičan posao odvajanje tornja te kako bi se spriječilo moguće urušavanje betonskog, kamenog dijela tornja.

“Akcija uklanjanja tornja koja je trajala par dana napravljena je sigurno, postupno i sigurno za ljude. Najbitnije je da je toranj spušten dole. Svi napori i priprema trajali su znatno dulje nego što je sam toranj skidan dolje. Iznutra je bio truo i dosta nesiguran”, kazao je voditelj vatrogasnog odjeljenja JVP-a grada Zagreba Marko Adamčić.

Uz hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, pred sisačkom katedralom spuštanje tornja prisustvovali su čelnik Stožera za sanaciju šteta od potresa na Baniji i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček koji su nakon obavljenog zadatka na katedrali obišli središte Siska u kojem je potres počinio značajne materijalne štete.

Katedrala Uzvišenja Svetog Križa u Sisku izgrađena je u prvoj polovici 18. stoljeća, posvećena je 1765. godine.

0