Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

ISLAMOFOBIJA? Čudić omalovažila nuklearnu silu i najznačajnijeg strateškog partnera NATO-a

Gostujući u TV emisiji Sabina Čudić iz Naše stranke (NS) uputila je kritiku ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković nismijavajući dvije destinacije koje je posjetila.

“Gdje je Turković bila posljednjih mjeseci? U Islamabadu. Je li Islamabad za stolom u Neumu? Je li Katar odlučuje o BiH?”, rekla je Čudić. Ovdje ja Čudić svjesno i manipulativno izbjegla da spomene i evropske adrese koje je posjetila ministrica Turković a gdje je imala niz bitnih sastanaka.

Ubrzo je stigao odgovor. Član Predsjedništva SDA Admir Mulaosmanović, održao je predstavnici NS lekciju iz geopolitike:

NS, kao stranka lokalnog karaktera pokazuje koliko ne razumije međunarodne odnose te problematizira odlazak ministrice Turković u Islamabad i Dohu, a ne drugdje (njihovo neutemeljeno mišljenje jer je ministrica bila i drugdje). O značaju Pakistana i Katara u svjetskoj politici se mogu ponjave napisati. Uzmete u obzir da je jedna nuklearna sila, a druga, prema stavu američke administracije, najznačajniji strateški partner NATO, i bude dovoljno.

No pored ovog provincijskog i isključivog razmišljanja o značaju određenih država na globalnom nivou, o njihovom značaju za Bosnu i Hercegovinu i mogućoj ulozi u smirivanju tenzija, djeluje da ima malo i islamofobije”, objasnio je Mulaosmanović.