IDA TOKALIĆ! Da li se stidite takozvanog “televizijskog ostvarenja”?

Deblokada je jedini medij koji je ukazao na šovinističke uvrede u dijelu serije “Lud, zbunjen, normalan”, čiji je scenarista Feđa isović, a režiser Elmir Jukić. U 16. epizodi iskazane su uvrede prema islamskim svetinjama, kao što su Kur'an i hidžab. Na spornu scenu reagirala je i novinarka iz Zenice Ida Tokalić i poslala nam pismo kojeg ovdje prenosimo sa neznatnim izmjenama:

Iako nikada prije se nisam oglašavala ni za šta, sada osjećam veliku odgovornost prvenstveno kao žena, novinarka i na kraju građanka Bosne i Hercegovine da konačno progovorim povodom novonastale situacije u vezi sa serijom “Lud, zbunjen, normalan”, tačnije isječkom koji je postavljen od strane Nova TV.

Zgrožena sam činjenicom da se ovakvo što može uopšte osmisliti, snimiti i povrh svega javno emitovati, pogotovo uz opis “Ljubav je jača od svega! ❤️”. Obraćajući se, prije svega, poštovanoj gospodi Isoviću i Jukiću, kompletnoj glumačkoj postavi serije sa naglaskom na glumicu koja tumači ulogu “pokrivene” djevojke u gore spomenutoj seriji, kao i snimateljskoj ekipi zajedno sa televizijskom kućom koja ovo emituje. Želim da vas pitam da li imate trunku poštovanja u sebi? Da li se stidite takozvanog “televizijskog ostvarenja” kojeg ste plasirali u javnost? Da li osjećate barem mrvu odgovornosti za sadržaj kojeg potpisujete i emitujete javnosti?!

Ne mogu da procesuiram da u 21. vijeku svjedočimo ovakvim stvarima, nakon svega što su ova država i ovaj narod prošli i prolaze. U ratu, koji ima epitet najgoreg, nakon tolike ljudske mržnje i bijesa koji je rezultirao ogromnim brojem izgubljenih ljudskih života (od najmlađih do najstarijih), mržnjom, nepravdom, i čime sve ne, mi sebi dozvoljavamo ovakvu vrstu poniženja? Prije svega ponižavanje jedne od svjetskih religija – islama. Ja jesam pripadnik te religije, ali sam isto tako i žena i ljudsko biće koje koristi podareni razum, nepojmljivo mi je da možemo nekoga prozivati i ponižavati zbog odabrane vjere. Uvijek sam čvrsto stajala iza mišljenja da možete vjerovati u šta god želite, ako vjerujete u papir, viljuške, naočale – nebitno. Najbitnije od svega jeste da ste čovjek. Ljudsko biće sa razumijevanjem i poštovanjem. U mom društvu se nalaze osobe različitih vjeroispovijesti, ali i one bez ikakvog vjerskog opredjeljenja. I znate šta, svi se odlično slažemo! A pitate se zašto? Zato što prije svega ja sama poštujem sebe i svoju vjeru, tako i njihove životne izbore. Vjerujem u to da nas je Bog stvorio različite kako bismo učili jedni od drugih, a ne omalovažavali i mrzili jedni druge! Nadalje, neshvatljivo je da u vremenu u kojem živimo, u kojem toliko promovišemo ženu, njenu vrijednost, ulogu i značaj u društu, u kojem se borimo za ravnopravnost i jednakost, u kojem je toliko jak i prisutan feminizam – dopustimo ovakvo što. Mnogi će reći da je to čin ljubavi, ali ne, ovo je sve osim ljubavi! Prikazujete ženu koja se u trenutku odriče velikog dijela sebe, svoje ličnosti, svoje krune, životnih pravaca, izbora – sve to zarad “ljubavi” jednog muškarca? Da li nas je stid? Svakodnevno pričate kako žena treba poštovati sama sebe, kako je nezavisna, hrabra, kako toliko stvari može da uradi sama i onda se spuštate na toliko dno objavljujući ovo. Mene je stid, malo je reći da sam zgrožena, i apsolutno ne postoje riječi kojima bih opisala ovaj jad.

Stid me je mojih kolega, novinara, poštovane gospode koja stoji iza svega ovoga i naziva ovo “umjetnošću”! Stid me je što još uvijek ponižavamo sami sebe, a i druge sramotnim postupcima. Stid me je glumice koja je prihvatila ovu ulogu i tumačila ovaj lik. Stid me je što živim u Bosni i Hercegovini sa ovakvim jadom od ljudi koji mogu osmisliti ovo. Apsolutno nikada u svom životu neću shvatiti mržnju prema vjeri, zbog vjere, mržnju koja ide do te mjere da se manifestuje ubijanjem! Zašto živjeti u takvom svijetu?! Zašto ne možete prihvatiti jedni druge, prigrliti svoje različitosti i uživati u tome?! Čemu ponižavanje, omalovažavanje, pljuvanje po svojoj, tuđoj ili bilo čijoj vjeri?! Bosno i Hercegovino, stidi se! Sram da bude i svih vas koji ćete sjediti ispred vaših ekrana slijepo i nijemo podržavati ovakav sadržaj!