Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

SRAMOTA ZA SANSKI MOST! Plakati sa likom generala Alagića su remećenje javnog reda i mira

U Sanskom Mostu su u srijedu 10. oktobra 2019. osvanuli plakati sa likom generala Armije RBiH Mehmeda Alagića, komandanta Trećeg i Sedmog korpusa. Alagić je učestvovao u epskom oslobađanju Vlašića u martu 1995. što je omogućilo spajanje Petog i Sedmog korpusa Armije RBiH. Jedan je od najzaslužnijih za oslobađanje Kupresa, Donjeg Vakufa i svog rodnog Sanskog Mosta.

Plakate sa likom generala Alagića su zalijepili aktivisti iz Sanskog Mosta, koji su se povodom 10. oktobra Dana oslobađanja ovog grada željeli sjetiti svoga sugrađanina i oslobodioca, generala i bivšeg načelnika općine Mehmeda Alagića i time dodatno iskazati protivljenje lokalnoj politici koju predvodi Asim Kamber, a kojeg smatraju i najodgovornijim za rušenje slavnog generala Alagića.

Takve su poruke slali aktivisti plakatima sa slikom generala Alagića i porukama bh. velikana, a također i izradom i distribucijom majica sa porukama.

Lokalna vlast je naredila uklanjanje plakata, ali aktivisti ne odustaju i nastavljaju se boriti za vrijednosti u koje vjeruju. Ovo su njihove poruke koje su postavljali na svojim Facebook profilima.

“Sabah hajrulah Sanski Most. Sretan Dan oslobođenja! 24. godine poslije rata, u Sanskom Mostu, doslovno i bukvalno, ništa ne nosi ime rahmetli generala Mehmeda Alagića i njegovih saboraca. Građani Sanskog Mosta danas su neslužbeno preimenovali naziv gradskog mosta. Na mostu smo postavili slike rahmetli generala Alagića i tri izjave. Prva je izjava generala Fikreta Ćuskića, druga je izjava rahmetli Alije Izetbegovića, a treća je izjava rahmetli generala Mehmeda Alagića. Nismo na ovim plakatima iznijeli svoj lični stav, provocirali bilo koga, nego vrlo jednostavno citirali naše velikane. Ovi plakati smetaju općinskim vlastima, općinskoj inspekciji, koja je uz posredovanje MUP USK-a hitno reagovala. Uručeni su nam prekršajni nalozi za “remećenje javnog reda i mira”.

Dakle, ako u Sanskom Mostu negdje zalijepite sliku generala Mehmeda Alagića, vi remetite javni red i mir. Kažu nam da nije lijepo na današnji dan lijepiti plakate sa generalovim likom u njegovom Sanskom Mostu.

I na kraju, sve slike generala Alagića, potrgali su i bacili u kantu za smeće. Jadno i žalosno!”.

 

Plakati na mostu.

 

Kamber je opet ponizio Alagića

 

DEBLOKADA.COM/Cazin.net