Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

HNS! Odluka predsjednika Milanovića stavlja HVO tamo gdje i pripada

Najava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o odlikovanju postrojbi Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Ministarstva unutarnjih poslova Herceg Bosne je istinski državnički potez kojim se prepoznaje uloga HVO-a kao legitimne vojne snage hrvatskog naroda koja je obranila Bosnu i Hercegovinu, ali i dala svoj nemjerljiv doprinos slobodi hrvatskog naroda, poručili su iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

“Ovaj potez predsjednika Milanovića je, ističu u HNS-u, odavanje počasti za naše zajedništvo u Domovinskom ratu koja je rezultirala veličanstvenom pobjedom i oslobađanjem okupiranih područja Hrvatske kroz obilježavanje naše najveće, i zajedničke povijesne pobjede i godišnjice VRO ‘Oluja'”.

”Predsjednik Milanović je takvo što prepoznao i kroz svoje ustavne ovlasti kao predsjednika RH, ali i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH odlučio i realizirati. Ovom odlukom napravio je snažan politički čin koji Hrvati u BiH posebno cijene’, ustvrdili su u HNS-u.

Kroz odlikovanja HVO-a i MUP-a Herceg Bosne legitimne hrvatske vojne snage, navode, službeno se stavlja tamo gdje i pripadaju svih 25 godina nakon Domovinskog rata – u ponosni i veličanstveni vrh Domovinskog rata.

”Nikada nismo, pa čak ni u najtežim trenucima, pokleknuli niti pristali da se baci ljaga na stvarnu ulogu Hrvatskog vijeća obrane, koja je jedina, od prvog trenutka, stala na branik obrane obje domovine hrvatskog naroda. Pokušaji povijesnog revizionizma, kojemu HVO i naši branitelji i danas svjedoče u Bosni i Hercegovini je nešto na što nikada nećemo pristati, niti od naše borbe za istinu i pravdu odustati”, poručili su iz HNS-a.

Podsjećaju da je potpisana Splitska deklaracija (sporazum) od 22. srpnja 1995. omogućila konačnu deblokadu Bihaća i zajedničko djelovanje postrojbi HV-a, HVO-a i Armije BiH.

“Oni koji i danas osporavaju ulogu HVO zaboravljaju da bi bez ove zajedničke akcije, prostor bihaćke regije pogodila tragična sudbina Srebrenice. Tom akcijom napravljene su ključne pretpostavke za okončanje srpske agresije i kasnije potpisivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir u Daytonu. Ovo su povijesne činjenice koje ne smiju i neće biti zaboravljene, niti dopuštamo da se uloga HVO-a u postizanju trajnog mira na ovim prostorima umanji ili na bilo koji način obesmisli”, priopćili su iz HNS-a BiH.