Obilježen Dan sjećanja na fočanske šehide i ubijene žrtve rata

Okupljanjem na Karlovom mostu kod Kazneno-popravnog zavoda, koji je tokom rata služio kao logor za Bošnjake, u Foči je obilježena godišnjica stradanja oko 3.000 stanovnika ovog grada.

Dan sjećanja svake prve nedjelje u avgustu organizuje Udruženje žrtava rata “Foča 92-95“, a obilježavanju su prisustvovali i predsjedavajući Skupštine Opštine Foča Izet Spahić, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Aida Obuća, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić.

Sjećamo se svih naših šehida, žrtava agresije na naš grad, rekla je Halida Konjo Uzunović, predsjednica Udruženja žrtava rata iz Foče.

“Danas zaista ne postoje prave riječi za opisati naša osjećanja. Usne nas žrtava preživjelih najradije bi da prešute i da boluju svoju bol. Došli smo danas da bez mnogo riječi, adekvatnih da dokažemo sve ono što se dešavalo na ovome mostu smrti, da svojom dovom i našim bijelim ružama na dan Kurban bajrama odamo dužnu počast svim našim šehidima”, naglasila je Uzunović.

Foča je, nažalost, poznata kao mjesto koncentracionih logora, masovnih silovanja, ubijanja koje su činile srpske vojne, paravojne i policijske snage. Još uvijek se traga za 627 nestalih osoba od kojih su skoro polovina žene.

U zloglasnom KPD Foča bio je zatočen i Šefaik Zuko. Tu je proveo sedam mjeseci.

“Na prvom ispitivanju je bilo sasvim korektno. Međutim, drugo ispitivanje je bilo maltretiranje i fizičko zlostavljanje. U samici sam proveo jedno određeno vrijeme. Poslije toga sam odveden na još jedno dodatno ispitivanje gdje sam bio fizički dobro maltretiran i prebijen”, pričao je Zuko.

Šaljemo poruku da nećemo i ne smijemo zaboraviti i da se sjećamo naših šehida, poručio je Izet Spahić, predsjednik SO Foča, dodavši:

”Želimo poslati poruku da nikada nećemo prestati tražiti naše nestale i da izražavamo svoje nezadovoljstvo lošim ili malim učinkom sudskih i tužilačkih organa, koji po nama nisu ni načeli suštinu onoga što se desilo ovdje od 1992. do 1995”.

Nećemo zaboraviti zločine niti dozvoliti da oni budu ponovo počinjeni, rekao je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, naglašavajući kako se zločini nad Bošnjacima ponavljaju.

“Ta spirala zla mora prestati, ta spirala zločina nad nama mora prestati. Moramo postati jaki i odvažni da više nikad to zlo ne dozvolimo”, kazao je Salkić.

Udruženju porodica žrtava u Foči se još uvijek ne dozvoljava ni postavljanje spomen ploče na nekom od brojnih stratišta ili pored nekog od oko 20 logora. Na ogradi željeznog mosta preko rijeke Drine postavljen je pano sa imenima 627 građana Foče za kojima se još traga.

U znak sjećanja na žrtve iz Foče u Drinu su spuštene bijele ruže, a pred njihove duše proučena je dova.

 

0