Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

HALALI NAM! Godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića

Nekoliko proslavljenih generala Armije Republike Bosne i Hercegovine više nije među živima. Ginuli su u ratu ili su umirali nakon njega. Za herojstvo u danima odbrane od agresije nekolicina njih posthumno je imenovana generalima: Izet Nanić, Safet Zajko, Midhat Hujdur, Mehdin Hodžić, Safet Hadžić…

U martu 1998. godine u Hamburgu je od srčanog udara umro Mustafa Hajrulahović Talijan. U teškoj prometnoj nesreći u Drežnici poginuo je Arif Pašalić, komandant Četvrtog korpusa Armije BiH. Nakon rata, preminuli su i Rifet Bilajac, Ramiz Šuvalić, Munib Bisić, Zićro Suljević, Stjepan Šiber.

Na bolji svijet preselio je 7. marta 2003. godine komandant Sedmog korpusa Armije BiH Mehmed Alagić, piše Stav. Bio je komandant Operativne grupe (OG) Bosanska krajina, zatim komandant 3. korpusa Armije RBiH, pa nakon toga komandant 7. Korpusa ARBiH, gdje je i unaprijeđen u čin generala.

Ostat će upamćen kao ratnik koji je komandirao operacijom oslobađanja Vlašića.

Sedmi i peti korpus Armije RBiH, pod zapovjedništvom generala Atifa Dudakovića i Mehmeda Alagića, oslobodili su Sanski Most u noći s 9. na 10. oktobar 1995. godine.

Nakon agresije, Alagić odlazi u mirovinu i postaje načelnik Općine Sanski Most.

Nakon što mu je u večernjim satima 7. marta prestalo kucati srce, dženaza mu je klanjana u rodnim Fajtovcima pred 20.000 ljudi koji su ga došli ispratiti iz čitave Bosne i Hercegovine.