Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Rođendanska čestitka Ratku Mladiću sa plakata u Bratuncu

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić pozvao je danas nadležne institucije da istraže i kazne one koji su izvor širenja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, a povodom postavljanja bilborda u Batuncu, kojim se čestita rođendan Ratku Mladiću.

– Veličanje ratnih zločinaca u Bratuncu, Bijeljini i na drugim mjestima u bh. entitetu RS posljedica je nepostojanja zakonske regulative i mogućnosti za kažnjavanje počinilaca kao sredstva za prevenciju ovih aktivnosti u budućnosti – istaknuo je Salkić, reagirajući povodom postavljanja spomenutog bilborda.

U tom je kontekstu ocijenio zabrinjavajućom inertnost međunarodne zajednice.

– Inertnost međunarodne zajednice spram ovih pojava koje polako, ali sigurno ugrožavaju dostignuti stepen međunacionalne saradnje u ovom entitetu je zabrinjavajuća, ali ako pogledamo dublje u prošlost ona je čini se i očekivana – kazao je potpredsjednik RS.

Istovremeno, upozorio je da je “izostanak reakcije visokog predstavnika na neustavnu i nezakonitu implementaciju izbornih rezultata u nekim općinama u entitetu RS kao što su Bratunac, Vlasenica, Foča, veliko je ohrabrenje za staru i novu generaciju srpskih nacionalista koji bi da stvore nemoguće uslove za život i opstanak Bošnjaka u ovim općinama, ali i cijelom entitetu”.

– Relativizacija ovih pojava od OHR-a, ali i drugih domaćih i međunarodnih organizacija, bez sumnje će dovesti do dalje radikalizacije, za početak političke, a kasnije moguće i druge prirode – upozorio je Salkić.

Potcrtao je da je “bilbord posvećen ratnom zločincu Ratku Mladiću u Bratuncu još jedan je u nizu dokaza potrebe da visoki predstavnik nametne zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca”.

– Pozivam nadležne institucije da istraže i kazne one koji su izvor širenja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti kroz postavljanje bilborda sa likom presuđenog ratnog zločinca za genocid nad stanovnicima Bošnjacima Sigurne zone UN-a Srebrenica i druge teške zločine, Ratka Mladića. Ima jedna narodna izreka koja kaže ‘čega se pametan i čestit čovjek stidi budala se ponosi’ – kazao je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.