Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

Glumac Engin Altan Düzyatan (Ertrugul) porijeklom Bošnjak?

Sarajevski imam Muhamed ef. Velić u četvrtak uvečer objavio je zanimljiv status. Tačnije, zanimljiv je dio u kojem Velić prenosi uvjeravanja svojih prijatelja da turski glumac Engin Altan Düzyatan, koji tumači lik Ertugrula u istoimenoj seriji, ima bošnjačko porijeklo. Velić je na svom Facebook profilu napisao:

Noćas su mi na jaciji bili musafiri iz Turske, zajedno s našim muftijom goraždanskim Remzijom ef. Pitićem, riječ je o našim Bošnjacima čiji su preci iz Bosne odselili u Tursku. I u razgovoru s njima, tako pričali smo o nekoliko tema, čak i o seriji Ertugrul, saznao sam da glumac, koji glumi Ertugrula, da je zapravo Bošnjak. I to mi baš kategorično tvrde. A meni baš nešto drago zbog toga. Evo cijelu noć. Dobar glumac, naravno, a vidi se da ima ratničke krvi u sebi.

Da li to zaista tako, kako tvrde Velićevi prijatelji iz Turske, izazov je za istraživače. Iako ovaj glumac samo tumači historijski značajnog oca osnivača Osmankog carstva, sigurno da to ne bi mogao tako uspješno uraditi da i sam u sebi ne nosi osobine koje su bile potrebne za što uvjerljivije prikazivanje stvarnog Ertugrula, poput odlučnosti, buntovništva, pravednosti, hrabrosti…

DEBLOKADA.COM