U ovim očima vidjećete svoje pretke, svoju majku i sebe kako milujete nišane bosanskih šehida

Privremeni Upravni odbor Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 6. septembra 2021. godine imenovao je novi saziv Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH, s obzirom na to da aktuelnim članovima Kolegija kojeg su činili Amor Mašović, Nikola Perišić i Marko Jurišić mandat ističe 19. septembra ove godine.

Mnogo je objava na društvenim mrežama u kojima su zahvale Mašoviću za sve što je učinio tokom 30 godina rada. Izdvajamo dvije:

“Kada bi sve ove naše političke bukadžije, koji nas smaraju svojom Facebook borbom za pravdu, stavili na jedan tas vage, ovaj tihi insan prevagnuo bi na drugom tasu. Prevagnuo bi sigurno, kada bi se ovim prvima dodali i svi „nezavisni novinari“, uključujući i samozvane analitičare svega, svačega i svakoga. Ako želite da vidite čitavu Bosnu i Hercegovinu zagledajte se u oči Amora Mašovića. U daljini ćete vidjeti svoje pretke, svoju majku, babu, djecu, sve svoje što vam je Bog dao. Vidjećete i sebe dok skrušeno s njima milujete bijele nišane bosanskih šehida”, napisao je Selmir Vrabac.

“Tokom svoje karijere učestvovao je u otkrivanju i ekshumaciji tijela žrtava iz više od 3.350 masovnih i pojedinačnih grobnica. Amor Mašović ostavio je jedan poseban vakuf iza sebe. Nije to vakuf kao u mnogih vakifa. Njegov vakuf su lokacije u kojima skrivana tijela ubijenih Bošnjaka tokom agresije i genocida. Nikada se nećemo moći dovoljno zahvaliti ovom čovjeku. Nikada mu nećemo moći nadoknaditi sna koliko mu zasigurno fali, jer vjerujem da ovaj čovjek nije imao san, nije mogao sanjati…”, napisao je Nihad Aličković.

Nakon provedene konkursne procedure za članove Kolegija direktora u Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine imenovani su ponovno Nikola Perišić i Marko Jurišić dok je novi član Mujo Hadžiomerović.