Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

DŽAFEROVIĆ! Trgovinsku razmjenu s Turskom podići na milijardu dolara godišnje

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić danas su održali sastanak sa predstavnicima Odbora za saradnju Turske sa inozemstvom (DEIK).

Džaferović je nakon sastanka izjavio da je tema bila povećanje broja proizvodnih investicija iz Turske u BiH, te poboljšanje poslovnog ambijenta kada su u pitanju turski investitori.

– S tim u vezi čuli smo niz važnih stvari s kojima ćemo upoznati i ostale institucije u BiH, te smo pozvali turske privrednike da investiraju u Bosni i Hercegovini. Vrata će im biti širom otvorena – rekao je Džaferović.

Tokom jučerašnje posjete Ankari potpisan je i Memorandum između Agencije za unaprijeđenje stranih investicija u BiH i Kancelarije za investicije Ureda predsjednika Turske.

Džaferović je naveo da je današnji sastanak dodatni impuls jačanju privredne saradnje, te da Bosna i Hercegovina ima izuzetne prijateljske odnose sa Turskom i cilj nam je da oni, paralelno sa saradnjom na političkom nivou, budu intenzivirani i na poslovnom polju.

– Želimo u potpunosti iskoristiti i prostor koji otvara Sporazum o slobodnoj trgovini kojim smo dobili najpovoljniji status od svih država. Cilj nam je podići trgovinsku razmjenu na milijardu dolara godišnje – istakao je Džaferović.

Sastanak je održan u organizaciji Tursko-bosanskohercegovačkog poslovnog vijeća, a prisustvovali su mu brojni privrednici, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.