Gdje su kritičari Erdoganovog odnosa prema BiH? Turci nam šalju vakcine

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, na poziv prеdsјеdnikа Rеpublikе Тurskе Recepa Tayyipa Erdoğana, boravili su u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj.

Džaferović je kazao da je ova posjeta potvrdila izuzetno dobre i prijateljske odnose između dvije zemlje. Zahvalio je predsjedniku Erdoganu na gostoprimstvu, dodajući da ovo bila vrlo važna posjeta, jer je na dnevnom redu bilo nekoliko jako bitnih tema.

– Najprije zahvaljujem predsjedniku Erdoganu za 30.000 doza vakcina protiv koronavirusa koje će Republika Turska donirati Bosni i Hercegovini kako je saopćeno na današnjem sastanku – kazao je Džaferović.

Dodik kaže da Turska i BiH nemaju otvorenih pitanja te je zahvalio na 30.000 vakcina koje je Turska, također izložena pandemiji, pokazujući solidarnost dodijelila BiH koja kroz globalne kolektivne sisteme nabavke nije uspjela osigurati vakcine za bh. stanovništvo.

– Pored tih problema pokazalo se da imamo prijatelje i Turska je, pored Srbije i Slovenije, najveći donator vakcina za BiH. Briga Erdogana o svemu i svima je najbolji primjer kako bismo se trebali ponašati u BiH pokušavajući da izgradimo tolerantno društvo – kaže Dodik.