Možemo uraditi zamišljeno

EKONOMIJA

U EU otišlo 19,5 tona piletine

BiH je od kraja septembra, kada je počeo plasman pilećeg mesa u Evropsku uniju, na tamošnje tržište izvezla 19,5 tona piletine u vrijednosti oko 103.000 maraka.
Potvrdili su to juče za “Glas srpske” u Upravi za indirektno oporezivanje BiH i Spoljnotrgovinskoj komori, navodeći da je domaća piletina plasirana u Njemačku i Hrvatsku.Borba za otvaranje evropskog tržišta trajala je tri godine, da bi tek početkom ove godine BiH konačno dobila zeleno svjetlo za izvoz piletine u EU. Dozvolu za plasman mesa na tamošnje tržište dobile su kompanije “Madi”, “Ovako”, “Brovis” i “Argeta”.

Tešanjska kompanija “Madi” prva je iz BiH izvezla pileće meso u EU krajem septembra, a generalni direktor te firme Maid Jabandžić ističe da, iako su firme iz BiH dobile zeleno svjetlo za izvoz, ne ide sve tako brzo.

– Niko nas tamo ne čeka raširenih ruku. Nekoliko kamiona je otišlo u Njemačku, a pripremamo se za izvoz u Švedsku ovih dana. Najintenzivnije radimo na pripremi izvoza u Hrvatsku jer nam je geografski najbliža, a i na tom tržištu smo poslovali i prije nego što je ta zemlja ušla u EU – rekao je Jabandžić.

Istakao je da domaći proizvođači nisu ni konkurentni na evropskom tržištu s obzirom na to da sve te zemlje značajno subvencionišu svoje proizvođače, dok je podrška u BiH gotovo nikakva pa su te tržišne utakmice neravnopravne.

Osim iz kompanije “Madi”, prvi kamioni piletine polovinom oktobra su krenuli i iz kompanije “Ovako”.

Predsjednik Poslovne zajednice živinara RS i zamjenik predsjedavajućeg Koordinacionog tijela za živinarstvo i peradarstvo BiH Predrag Miličić ističe za “Glas Srpske” da se proizvođači mesa i konzumnih jaja uglavnom žale na niske cijene njihovih proizvoda.

– Ključni razlog niskih cijena je ponuda, ali i poprilično siromašna zemlja i niska kupovna moć našeg stanovništva zbog čega se moramo utrkivati da, podstaknuti aktivnostima trgovaca, raznim akcijama privučemo kupce. Postali smo pravo potrošačko društvo i da bismo se dodvorili kupcima, pribjegavamo i damping cijenama – rekao je Miličić i dodao da domaći proizvođači veliku šansu vide u izvozu na evropsko tržište.

Predrag Miličić, koji je i direktor firme “Agreks” iz Donjeg Žabara koja je jedina u BiH dobila zeleno svjetlo za izvoz jaja za preradu u EU, kaže da će se na plasman na evropsko tržište sačekati još neko vrijeme.

– Čekamo konačne potvrde kako bi prvi kamioni mogli krenuti u pogone evropskih fabrika. To se malo odužilo, ali vjerujem da će do kraja godine sve biti riješeno – rekao je Miličić.