Džaferović sastao se u Islamabadu sa ministrom vanjskih poslova Pakistana

Tokom službene posjete Islamskoj Republici Pakistan, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se i sa ministrom vanjskih poslova Pakistana Makhdoom Shahom Mahmoodom Qureshijem.

Razgovarano je o vanjskopolitičkim prioritetima Bosne i Hercegovine, posebno o putu BiH ka Evropskoj uniji.

Bilo je riječi i o situaciji u Kašmiru, a predsjedavajući Džaferović je naglasio da je Predsjedništvo BiH u svojoj izjavi povodom toga istaklo da se svi konflikti trebaju rješavati mirnim putem, uz poštovanje ljudskih prava i u skladu sa relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Istaknuto je zadovoljstvo dobrom saradnjom dvije zemlje na međunarodnom planu i pružanjem međusobne podrške za kandidature u međunarodnim tijelima i organizacijama.

U Islamabadu je održana i ceremonija inauguracije Parka prijateljstva Islamske Republike Pakistan i Bosne i Hercegovine, tokom koje je predsjedavajući Džaferović posadio drvo prijateljstva, istakavši kako je ovo još jedan dokaz prijateljskih odnosa dvije zemlje.

Predsjedavajući Džaferović danas je posjetio i čuvenu Feisal džamiju.

Tokom boravka u Islamabadu sastao  se i sa bosanskohercegovačkim građanima koji žive u Islamskoj Republici Pakistan.

U delegaciji, koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, su i Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, Dragoljub Reljić, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te Amir Ibrović, šef Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Džaferović i bh. delegacija u posjeti Feisal džamiji

 

0