TEGELTIJA! Odbacujem navode SDA da VMBiH nije učinilo ništa po pitanju migranata

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija je, reagirajući na saopćenje Stranke demokratske akcije (SDA) u vezi s migrantskom krizom, kazao da je Vijeće ministara BiH u dogovoru s Delegacijom Evropske unije i onima koji su zaduženi za migracije, donijelo i time ispoštovalo sve tražene odluke koje se odnose na problem migrantske krize u BiH.

Istakao je da su usvojili Informaciju s Planom mjera za efikasno upravljanje migrantskom krizom u BiH i donijeli Odluku o uspostavljanju radne grupe za izradu Strategije u oblasti migracija i azila i Akcionog plana za period 2021- 2025. godine.

– Također, Vijeće ministara BiH nije usvojilo odluku o uspostavljanju privremenog centra za smještaj migranata u naselju Ciljuge, na području općine Živinice, jer su protiv te odluke glasali ministri iz reda bošnjačkog naroda – navodi se u saopćenju.

Tegeltija je podsjetio da je u pregovorima sa Gradom Bihaćem o rješavanju pravnih pitanja u vezi sa davanjem na korištenje lokacije “Lipa” Službi za poslove sa strancima za uspostavljanje privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata bilo zaduženo Ministarstvo sigurnosti BiH.

– Također, Ministarstvo sigurnosti BiH, a ne predsjedavajući Vijeća ministara kako se to želi prikazati, učestvovalo je u saradnji sa Gradom Bihaćem, Vladom Unsko-sanskog kantona (USK), Službom za poslove sa strancima, Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i drugim nadležnim institucijama, agencijama i organizacijama u definisanju i potpisivanju Memoranduma o saradnji kojim se uređuju načini saradnje i pružanje međusobne pomoći s ciljem uspostavljanja centra “Lipa” – kazao je.

Tegeltija je naveo da čvrsto odbacuje navode Stranke demokratske akcije o tome da Vijeće ministara BiH na čijem je čelu nije učinilo ništa po pitanju rješavanja migrantske krize u BiH.

Ocijenio je to kao loš politički pokušaj prebacivanja odgovornosti na Vijeće ministara BiH i njega lično te kazao da očekuje da oni koji su se dogovarali o tim pitanjima, te dogovore i ispoštuju, te prestanu prebacivati odgovornost na druge koji nisu ni učestvovali u dogovorima, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

0