Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Dostojanstveni i praktični način odbrane od politike Emmanuela Macrona

Kada god se u javnosti govori o pojmu – ‘zlatna sredina’, ostaje neka nedorečenost u definiciji iste, jer većina osoba ima samo svoje viđenje te “sredine” ili tog “zlata.” Kako je mnogima poznato, ili bi trebalo da im je poznato, islam je način življenja i vjera srednjeg puta, bez velikog naklona lijevo ili desno. Definicija islama kao srednjeg puta postoji u teoriji i praksi širom svijeta i ona može da objedini različita ljudska viđenja spomenute zlatne sredine.

PIŠE: AMIR TELIBEĆIROVIĆ

Nedavno je bilo moguće vidjeti nešto od primjene islamskog srednjeg puta, na nekoliko lokacija u Sarajevu. Naime, politički pokret – “Vjera Narod Država”, koga je ovaj portal već predstavio, sa nekoliko svojih štandova u Sarajevu je ponudio originalnu reakciju na obnovljenu kampanju javnog vrijeđanja Muhammeda s.a.v.s. Predvodnik i osnivač pokreta, iskusni daija Sanin Musa, objavio je 2017. godine knjigu naslova “Muhammed sallallahu alejhi ve selleme, u Našim Srcima”. Inače, to je Musina trinaesta publikacija. Ova knjiga na jednostavan, sofisticiran i sažet način predstavlja najznačajnije crtice života Božjeg poslanika Muhammeda s.a.v.s. te njihovo značenje u preplitanju sa današnjim vremenom i našim življenjima. Pored ostalog, u knjizi su izlistane izjave poznatih historijskih ličnosti nemuslimanske tradicije o poslaniku a.s.

Ideja je bila da se ordinarno stanovništvo upozna sa svim ovim važnim i značajnim podacima tako što će po želji imati ovu knjigu besplatno. Na spomenutim štandovima su stajali mlađi članovi VND pokreta i dijelili primjerak ove knjige svakome ko je bio zainteresiran. Istovremeno, na ovaj način je više nego tek simbolično, pokazan jedan od boljih načina otpora javnim anti-islamskim provokacijama kojih ima svuda, ali kako je poznato u zadnje vrijeme prednjače one iz Francuske, i to sa visokog državnog nivoa. U kampanju javnog vrijeđanja, pa i ponižavanja vjernika, uključio se francuski predsjednik Emmanuel Macron. Da bi besplatna podjela primjeraka Musine knjige bila uklopljena u aktuelni politički trenutak, uz VND štandove su stajala dva jednostavna natpisa. Na jednom je pisalo “Odgovor Makronu,” a na drugom – “Volimo Muhammeda s.a.v.s.”.

Tako da je ova akcija išla istodobno bez nasilja, sa originalnim pristupom situaciji, sa pružanjem korisnih i poučnih podataka prolaznicima i sa vrijednim poklonom za njihovu zbirku knjiga. Ljudi su usput mogli i da nauče nešto o samom pokretu VND, njihovom zalaganju za činjenice bez vlastite samopromocije u predizbornom razdoblju kada bezbroj drugih štandova po Sarajevu i drugdje uglavnom promovira svoje stranke uz beskorisne i svuda okolo razbacane šarene papire. VND ionako ne nastupa na ovogodišnjim izborima. Možda je zato ova akcija Sanina Muse i VND-a prošla medijski nezapaženo. Domaće medije ne zanimaju previše akcije koje imaju vjerski prizvuk u javnosti, kako god bile plemenite, poučne ili originalne. A možda im ovakve pojave nisu zanimljive jer nisu nasilne, ko zna.

O samoj akciji, koncizno i suštinski, Musa je rekao sljedeće: “Akcija je svojevrstan odgovor na blasfemične izjave francuskog predsjednika E. Makrona o islamu i Allahovom Poslaniku, Muhammedu, sallallahu alejhi ve selleme, te na aktualnu islamofobiju, proces koji, u stvari, živi već decenijama. Današnja akcija koju je sproveo Omladinski sektor pokreta Vjera.Narod.Država., obuhvatio je podjelu knjiga o životu, liku i djelu najboljeg čovjeka koji je Zemljom hodio, Muhammeda, s.a.v.s., i poslije kojeg bolji neće doći, sa ciljem upoznavanja naroda sa Allahovim poslanikom, Muhammedom, mir nek’ je nad njim i blagoslovi. Akcija je sprovedena na tri lokacije u Sarajevu, i predstavlja svojevrstan originalni projekat VND-a i Inicijative Iskorak. Pocrtavamo da Inicijativa Iskorak, kao ni politički pokret VND ne podržavaju terorizam, štaviše bore se i boriće se protiv istog, pogotovo onog koji je u islamskom ruhu, naglašavajući da islam nema nikakvih dodirnih tačaka sa terorizmom. Međutim, isto tako glasno osuđujemo i terorizam nad muslimanima koji se tiho i ćutljivo odvija u cijelom svijetu; nad muslimanima Palestine, muslimanima Mijanmara/Rohinjama, nad Ujgurima u Kini…”.

DEBLOKADA.COM