Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Dodik: Bez SPC nema slobode za srpski narod

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je došao u Beograd da Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju prenese pozdrave naroda iz Republike srpske koji vrlo dobro zna da bez Srpske pravoslavne crkve (SPC) nema ni slobode za srpski narod.

Dodik je istakao da su Srbi u Republici srpskoj ostali vjerni SPC, vjeri i krsnoj slavi, kao najvažnijim elementima srpskog identiteta, prenosi Glas srpske.

“Mi smo naučili i znamo kroz istoriju da se bez naše Srpske pravoslavne crkve sigurno ne bi očuvao srpski nacionalni identitet. Znamo i veoma smo dobro naučili tu lekciju, da bez crkve i naše države nema ni slobode za srpski narod. I to vidimo svuda gdje Srbi žive izvan Republike Srpske, izvan Srbije, da su Srbi izloženi različitim procesima osporavanja, omalovažavanja i otimanja”, rekao je Dodik nakon sastanka sa patrijarhom srpskim Irinejom u Patrijaršiji u Beogradu.

On je istakao da je danas sa patrijarhom Irinejom razgovarao upravo o tim izazovima i potrebi jedinstvenog nastupa i djelovanja.

“Za narod koji su kroz istoriju pokušali da podijele kvalifikacijama da postoje nekakvi hrvatski, bosanski i ne znam kakvi Srbi, nije bilo moguće provesti takvu monstruoznu ideju”, ocijenio je Dodik.

On je naglasio da su Srbi u Republici srpskoj ostali dio jedinstvenog srpskog naroda i da, imajući u vidu srpski identitet, crkvu, jezik, pismo, krsnu slavu, vjeru i sve što je u osnovi tog identiteta, ne može da bude nikakvih granica koje bi mogle taj identitet da razore ili ga omalovaže.

Dodik je poručio da ga veoma raduje što će patrijarh srpski Irinej doći u Republiku srpsku 9. januara i prisustvovati obilježavanju Dana Republike, što je za srpski narod veoma važno.