Odlikovanje Dodika još jedna potvrda Vučićeve neiskrene politike prema BiH

Dodjela najvišeg odlikovanja Republike Srbije Miloradu Dodiku još je jedna potvrda da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne vodi iskrenu politiku prema Bosni i Hercegovini, saopćila je Stranka demokratske akcije (SDA).

Vučić u javnim istupima, kako se navodi u saopćenju, ne propušta priliku da kaže kako poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine  – suverenitet uglavnom ne pominje, te da želi najbolje odnose sa BiH i Bošnjacima. Međutim, ove riječi ne prate djela.

– Jer ne može se poštovati BiH, a nagrađivati čovjek koji već godinama prijeti njenom disolucijom, „mirnim razlazima“ i svojom politikom ugrožava stabilnost BiH, ali i cijele regije. Ne mogu se zagovarati ni bolji odnosi s Bošnjacima, a odlikovati Dodika koji je odlikovao Karadžića i druge presuđene ratne zločince. Pri tome, Vučićeva Srbija nagrađuje političara koji je zbog stalnog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma stavljen na „crnu listu“ State Departmenta i kojem prijete slične sankcije i vodećih država EU – ističe se u saopćenju SDA.

Ta stranka navodi da je odlikovanjem Dodika, Vučić direktno potvrdio da podržava njegovu destabilizirajuću politiku, što je većini u BiH već odavno jasno.

SDA je uvjerena da nakon ovog čina, više nikakve dileme o tome neće imati ni države garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Vučićeva politika koja je prije par godina bila obećavajuća se pretvorila u politiku koja luta i koja je bez vizije, navodi SDA.