Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Deblokada je prije odluke o puštanju na slobodu objasnila razloge za to

Podsjećamo naše čitatelje da je Deblokada prva a dugo vremena i jedina ukazivala na neutemeljenost optužbi koje su upućivane zbog nabavke respiratora. Napominjemo da smo i prije odluke o puštanju na slobodu Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, objasnili zbog čega ne mogu biti procesuirani. Prije odluke Suda BiH o puštanju na slobodu, objasnili smo razloge za to:

Osumnjičeni su za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotreba položaja i/ili ovlasti radi sticanja koristi i pranje novca. U cijeloj priči oko respiratora gubi se iz vida da se novcu ne gubi trag. Poznate su cijene respiratora i ostali troškovi. I transakcije su vidljive, kao i naručioci, nabavljači, trgovci i proizvođači. To što ne nedostaje niti fening, razlog je što će pritvoreni trojac biti pušten, a onda i oslobođen optužbi. Nije moguće budžetski novac “oprati”. Ta radnja se vrši iz drugog smjera, legalizovanjem nelegalnog novca.

Tužioci su uspjeli samo dokazati da se trojka udružila, a što je sasvim normalno u datim okolnostima. To udruživanje je bilo iz razloga rješavanja gorućeg pitanja za Federaciju, a ne zbog pranja novca ili stvaranja neke druge protuzakonite koristi. Drugačije kazano, tužioci nisu mogli dokazati koja je to korist, koji je to novac ili drugi protuzakoniti ishod udruživanja. Zbog nedostatka dokaza da je udruživanje rezultiralo bilo kakvom nedozvoljenom dobiti, kako je i kazala Vidović, tužioci nisu mogli ni opisati navodna krivična djela. Zato Novalić, Solak i Hodžić neće moći biti zatvoreni niti osuđeni.