Institut za historiju UNSA obilježio 60 godina postojanja i rada

Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu obilježio je 60 godina postojanja i rada Svečanom akademijom koja je održana večeras u Sarajevu.

Vršilac dužnosti direktora Instituta Sedad Bešlija istakao je da je ta institucija jedan od pet naučno-istraživačkih instituta Univerziteta u Sarajevu, te da od kraja decembra nizom aktivnosti obilježavaju pomenuti jubilej.

– Večeras ćemo premijerno predstaviti promotivni film “60 godina Instituta za historiju” i dodijeliti zahvalnice pojedincima i ustanovama koji su doprinijeli radu i razvoju Instituta u proteklim decenijama – rekao je Bešlija.

Naveo je da su tokom 2019. izdali značajne publikacije kao što su monografija i dva časopisa, zatim knjigu “Arhivska građa za historiju srednjovjekovne Bosne” autora Esada Kurtovića kao kapitalno djelo, a održana je i međunarodna naučna konferencija “Prelomne godine bosanskohercegovačke prošlosti”.

Svečanoj akademiji prisustvovao je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, akademici Akademije nauka i umjetnosti BiH, te dekani i profesori fakulteta UNSA.

0