Možemo uraditi zamišljeno

VIJESTI

DAN OPĆINE BUŽIM! Svečano otvoren Trg Alije Izetbegovića

Visoka državna delegacija predvođena članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i premijerom Vlade FBiH Fadilom Novalićem posjetila je općinu Bužim kojom prilikom je otvoren novoizgrađeni Trg “Alija Izetbegović”. Svojim prisustvom uveličali su i svečanu sjednicu Općinskog vijeća na kojoj su uručena najviša općinska priznanja i odlikovanja.

Član Predsjedništva prvo se u zgradi Općine Bužim sastao sa načelnikom Mersudinom Nanićem i predstavnicima političkog i javnog života općine Bužim, nakon čega je posjetio turbe generala Izeta Nanića i pogulih pripadnika 505. Viteške brigade gdje je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odata dužna počast najboljim sinovima Bosne i Hercegovine.

Presijecanjem vrpce svečano je otvoren novoizgrađeni Trg Alija Izetbegović i kružni tok. Načelnik Nanić se zahvalio svima koji su finasirali ovaj značajan projekat koji je u potpunosti promijenio sliku užeg gradskog središta i povećao sigurnost svih učesnika u saobraćaju.

“Gospodin Džaferović je dokazani prijatelj Bužima, koji nas je nebrojeno puta do sada podržao. Pomogao je realizaciju možda i najvećeg infrastrukturnog projekta u posljednjih nekoliko godina, odnosno izgradnju Trga “Alije Izetbegovića”, kao i nekolicine ostalih izuzetno važnih projekata za nas. Danas sam uvjeren da podrška neće izostati ni u narednom periodu, a evo imamo i najavu da se već u ponedeljak raspisuje tender za nastavak izgradnje zaobilaznice što me svakako raduje”, istakao je načelnik Bužima Mersudin Nanić prilikom otvaranja Trga “Alija Izetbegović”.

Obraćanje Šefika Džaferovića na svečanoj ceremoniji otvaranja trga “Alija Izetbegović” u Bužimu prenosimo u cjelosti:

“Poštovana majko heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata rahmetli Izeta Nanića,

poštovane šehidske porodice, porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi, demobilisani borci, cijenjeni zvaničnici sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, dragi moji Bužimljani,

Čini mi veliku čast da sam danas ovdje u ovom herojskom gradu, herojskom Bužimu koji je svima i u Bosni i Hercegovini i u svijetu pokazao šta znači domovina i kako se brani domovina Bosna i Hercegovina. Svi smo vam za to zahvalni i zauvijek ćemo biti zahvalni.

Hvala vam što ste ovom prelijepom mjestu, trgu, dali ime po rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću.

Rahmetli predsjednik Alija Izetbegović je najznačajnija ličnost u modernoj historiji Bosne i Hercegovine. Zauvijek će ostati zapisano da je bio na čelu Bosne i Hercegovine i vodio Bosnu i Hercegovinu onda kada je u njenoj historiji njoj bilo najteže. Pod njegovim vodstvom naša Bosna i Hercegovina se otrgla iz ralja veliko državnih politika i postala nezavisna država, subjekt međunarodnog prava. Ovo je historijski poduhvat i to se rijetko dešava u historiji.

Alija Izetbegović je vodio Bosnu i Hercegovinu i bio na čelu snaga koje su osigurale nezavisnost ove države. Alija Izetbegović je, nakon što je nastupila agresija na BiH, predvodio sve patriotske snage u odbrani Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je odbranjena. Zato je Alija Izetbegović najznačajnija ličnost u modernijoj historiji Bosne i Hercegovine. Predsjednik Alija Izetbegović je bio državnik u pravom smislu te riječi. Bio je mislilac, humanista i demokrata. Svog rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića uvijek ćemo se sjećati. Ovo je jedan od načina kako ga se sjećamo i kakav odnos imamo prema njemu.

Hvala vam, dragi Bužimljani, što ste ovo prepoznali i što ste ovom trgu dali ime po rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću.

Dragi prijatelji, danas smo ovdje da označimo završetak izgradnje jednog, ne velikog ali za ovu sredinu jako velikog i jako važnog projekta.

Želim da ovakvih i sličnih projekata, pogotovu onih koji se odnose na razvoj, obrazovanje, zdravstvo, ekonomiju bude što je moguće više u budućnosti, i u Bužimu i u cijelom Unsko- sanskom kantonu i u cijeloj Bosni i Hercegovini”.