Konaković neće napustiti Četvorku zbog Srebrenice kao što je SDA zbog telećeg mesa

Elmedin Dino Konaković napustio je SDA početkom 2018. godine. Jedan od bitnijih povoda, po njegovim riječima, bila je “afera tele”. Tada kao premijer Kantona Sarajevo tvrdio je da nije bilo sluha u SDA zbog švercovanog mesa u jednom od ugostiteljskih objekata na Bjelašnici, a na šta je upozoravao. Podsjetimo se detalja koje je u medije iznio Hidhat Hubijar, u to vrijeme direktor ZOI-ja ‘84.

– Jedna od Konakovićevih inspekcija koja je došla u Beneton na Bjelašnici tražila je kuharima da skinu vere, došli su po nalogu premijera da zatvore objekat, i tu će ići krivična tužba protiv njega i inspekcije. Išli su od stola do stola, uznemiravali goste, tražili im račune i tjerali ih da rove po kantama smeća da bi na kraju utvrdili da smo imali fiskalne račune i da je sve bilo po zakonu. Premijer je na Skupštini KS rekao da smo “fiknuli tele”, i kakav je to onda premijer kad koristi takve izraze? A što se tog mesa tiče koje on spominje, mi smo obavezni po Zakonu o javnim nabavkama objaviti tender i naći najpovoljnijeg ponuđača za dostavu robe u vezi s organizacionom jedinicom ugostiteljstvo. To smo uradili i dobavljač nam je taj dan dostavio 24 kilograma mesa, nije tele, kao što Konaković kaže, već su bili ćevapi i hamburgeri sa otpremnicom i fakturom, gdje su inspektori tražili mikrobiološki nalaz koji ZOI ‘84 ne može dati, jer nismo mi veterinarska ustanova, nego smo to tražili od dostavljača i to smo uredno dostavili inspekciji – naveo je Hubijar dostavljajući nam (Faktor.ba) i taj izvještaj.

Kao što je vidljivo, a što su potvrdili i novinari kazavši da su imali uvid u dokumentaciju, sve je bilo zakonito, ali se Konaković nije osvrtao na to pa je na osnovu tih neutemeljnih optužbi napustio SDA. Sada je jednostavno pitanje, da li će Konaković napustiti Četvorku zbog izdajničkog djelovanja njegovih koalicionih partnera u Srebrenici koji su na kriminalan način pomagali Mladenu Grujičiću?Izgleda da neće. Umjesto toga, podržao je SDP.

– Tužan je dan spoznaja da takvi ljudi žive sa nama. SDP je u teškoj situaciji reagovao adekvatno, u ovim se slučajevima stvari režu odmah, ne čekajući odluke sudova i ne traže se olakšavajuće okolnosti, napisao je Konaković na Facebooku.

Istina da su SDP-ovi funkcioneri i članovi uhapšeni, da nisu još presuđeni, ali su stvari očite i jasne. S druge strane, meso na Bjelašnici nije bilo prošvercovano. Po društvenim mrežema se povlači još jedna paralela. Konaković je napustio SDA zbog teleta, ali nije tadašnju Šestorku zbog LGBTIQ parade u Sarajevu. Naprotiv, on i njegovi saradnici iz Naroda i pravde su pomogli njenu organizaciju.

Ako ostane dio Četvorke, jasno je da je Konakoviću veća lična i politička motivacija neko izmišljeno tele od Srebrenice i Srebreničana.

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

SARAJEVSKA OPOZICIJA! Jasmila Žbanić pohvalila četničku opsadu Sarajeva