Da li će Đapo i Džindić odbiti Radončićev diktat ili će čekati da ih on otpusti?

Krah Saveza za bolju budućnost južnije od Ivana, reakcija je na ponašanje jednog čovjeka. Potezi predsjednika ove stranke Fahrudina Radončića, gdje se deklarativno zalaže da unutarstranačku demokratiju i slobodu svakog člana, često demantira prijetnjama, prozivkama, isključenjima a za šta nerijetko nema opravdanja osim trenutne sopstvene koristi.

Toga je bilo dosta mostarskom ogranku ove stranke. Čitav mostarski odbor je rekao “ne” čovjeku iz Tornja. Njima su se priključili i oba zastupnika SBB-a u skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona, zatim svi članovi Općinskog vijeća Konjic. Slobodno se može reći da u pola polovine države nema SBB-a, osim u tragovima dovoljnim da se Radončić pozove na njih kako bi negirao ovu tvrdnju da je njegova stranka de facto ugašena u Hercegovini. Na sve to i izlazak stranke vijećnika iz Općinskog vijeća Zavidovići.

Ismeta Dervoz, Vahid Karavelić, Fehim Škaljić, Mirza Ustamujić, Mirsad Đugum, Anel Kljako, Ifeta Kadić, pa i sada izgurani Ismir Jusko, samo su dio plejade kadrova u koje se kleo Radončić, a sada nisu u SBB-u, niti su mu bitni. Ne samo da ih je Radončić gurao u prve redove, nego su se mnogi od njih borili da artikuliraju politiku njihovog stranačkog šefa. Skoro svi su u tome i izgorjeli. Ko sada Ismetu Dervoz percipira kao slavnu pjevačicu grupe Ambasadori? Članstvo u SBB je doslovno uništilo sjećanje na nju kao megazvijezdu bivše države.

Da li će aktuelni ministri u Vladi Federacije čekati da Radončiću budu nepotrebni a onda i odbačeni? Nepristajanje na naredbodavni odnos Radončića prema njima, Editu Đapo i Nermina Džindića sigurno može duže ostaviti u političkom životu. Poprilično izgrađene političke figure, teško da mogu biti kratkovidi i mirno čekati da ih Radončić danas-sutra i preko noći elminira kao Kljaku ili Đuguma, zamijeni ili povuče iz vlasti, a da ih slijedeći put, ako ga uopće i bude, izostavi iz prvog tima za izvršnu vlast i zamijeni ih svojim novim zakletvama. Đapo i Džindić imaju mjesto u politici, ali je ono kroz SBB nesigurno i zavisi od Radončićevog raspoloženja a ne od njihovog kapaciteta kojeg imaju. Zbog toga se može očekivati da odbiju da djeluju po Radončićevom diktatu. Tako mogu sebi obezbijediti mjesto i u narednim sazivima Vlade Federacije koja će ih trebati u njihovim resorima.

DEBLOKADA.COM

Konaković preko TV-a ponudio uhljebljivanje Amri Babić ako pristupi NiP-u!