Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

Buffon prikriva ratni zločin? Neće da otkrije datum nastanka snimka

Nihad Aličković objavio je novi detalj oko priče u kojoj je pronašao srpskog snajperistu koji je ubijao građane Sarajeva. Zoran Kulina se nalazi na snimku francuskog novinara Philippe Buffona i jasno se vidi gađanje i  Zoranovo priznanje da je ubio nekoga pogotkom u glavu.

Aličković je nakon toga stupio u kontakt sa Francuzom i tražio od njega da mu otkrije kojeg datuma je nastao snimak. Evo šta je aktivista Antidayton pokreta objavio nakon kontakta sa Buffonom:

Nakon danima dopisivanja mailovima sa francuskim foto/video reporterom Philippe Buffonom, koji je napravio snimak Zorana Kuline kako puca na civile, jutros je Philippe skinuo sve Zoranove snimke sa svog kanala YouTube-a!

Licemjerstvo Phillipe Buffona i pristrasnost koju je pokazao ovim potezom, mogla bi ga možda i teretiti na sudu ukoliko je Tužilaštvo BiH raspoloženo za to.

Već dva dana pravdao mi se kako ne mora da kaže tačan datum nastanka snimka, kako mi treba da zaboravimo sve, kako to nije uredu i slično. Nije Buffon izgleda svjestan da skrivajući detalje koji mogu privesti jesnog zločinca ustvari ometa istragu i pokazuje neki vid “saučesništva” u zločinu. Tim povodom, izričito ću se obratiti Tužilaštvu BiH i sugerisati da Philippe Buffon bude pozvan u Sarajevo na razgovor. Priču o tome da ne zna kada je video snimljen neka ostavi za svoju naivnu okolinu, napisao je Aličković i najavio da će Francuzu poslati oštar mail.

Dok su drugi fotoreporteri bili čak svjedoci na sudovima pa čak i u Haagu, jer im je bilo stalo do istine, Buffon prikriva istinu. Ono što mi je juče rekao u mailu mi je baš potreslo živce a očito je i sam shvatio da je zalutao i da sa mnom neće moći lahko. Naime, Buffon mi je rekao da ne zahtjevam više od njega datum i vrijeme snimka jer to bi kao nekada moglo biti opasno kako jedan profesionalac poput njega kaže. A nije opasno i provocirajuće Buffone, objaviti snimak mogućeg ubistva a sakrivati bitne detalje? To nije opasno. Nije opasno Buffone, nakon toliko godina od agresije, objavljivati snimke patnje mog naroda u BiH, i zarađivati na njima putem YouTube-a, ali je opasno dati tačan detalj?

Meni sugerišeš kako treba da zaboravimo i krenemo dalje a ti 25 godina kasnije objavljuješ snimke iz Sarajeva i imaš korist od njih. To je OK, je li? Nadam se da će Sud BiH svoj posao uraditi kako treba. Philippe Buffone obrisao je snimke sa YouTube-a u kojima je snajperista Zoran Kulina. Džaba si brisao, imamo sve snimke, napisao je Aličković.

DEBLOKADA.COM

“IZAĐITE BALIJE”! Srbi iz RS upali na Dobrinju i iscrtali velikosrpske simbole