Možemo uraditi zamišljeno

SUŽIVOT

Bošnjaci u Srebrenici zaprepašteni ponovnom okupacijom iz Srbije

Iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” navode da su “ovih dana svjedoci ponovne okupacije iz Srbije i svih njenih institucija, kroz sistemski i organizirani izborni inženjering koji se događa u Srebrenici”, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Naime, samo u oktobru ove godine nakon zaključivanja Centralnog biračkog spiska naknadno je u knjigu državljana Bosne i Hercegovine po skraćenoj proceduri (za jedan dan) upisano 115 osoba koje nemaju nikakve veze sa Srebrenicom, a što se dovodi u direktnu vezu sa vađenjem ličnih karata i učešćem na ovogodišnjim lokalnim izborima”, saopćeno je iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

Istakli su da se “ova organizirana okupacija Srbije u saradnji sa organima Opštine Srebrenica i MUP-a RS odvija pred očima međunarodne zajednice, posebno OSCE-a koji nijemo posmatraju ova dešavanja u Srebrenici”.

Pozivaju međunarodnu zajednicu u BiH, a posebno OSCE da se probude i aktivno uključe, te spase vladavinu prava i integritet izbornog procesa u Srebrenici.

Također, pozivaju Centralnu izbornu komisiju BiH da učini isto. Upozoravaju, da ukoliko se ovo odmah ne zaustavi, Bošnjaci u Srebrenici neće imati nikakav razlog da svjesno učestvuju u izbornom procesu koji je izgrađen na očiglednom izbornom inženjeringu.

“Nakon ozbiljne kontaminacije izbornog procesa kroz fiktivne prijave Bošnjaka u Srbiji, krađom njihovog identiteta, državno tužiteljstvo nije preduzelo niti jednu mjeru. Ovoga puta najozbiljnije upozoravamo međunarodnu zajednicu i domaće institucije, da odbrana našeg prava, zakona i Srebrenice neće imati cijenu”, dodali su iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.