Možemo uraditi zamišljeno

KNOCK OUT

Boška Ćavar naginje HDZ-u, reagirao Đonlagić nakon njenih uvreda borcu ARBiH

Prof. dr. Dženan Đonlagić iz Demokratske fronte reagirao je na izjave članice Naše stranke iz Mostara Boške Ćavar. Ona je iznijela uvrede koje sadrže inklinaciju prema stavovima HDZ-a pa je vjerovati da će prilikom izbora gradonačelnika Mostara glasati za politike koje Željka Komšića smatraju nelegitimnim Hrvatom. Evo šta je saopćio Đonlagić:

Nije prošlo puno vremena od kada je dotična Sanja Renić iz Zenice, članica Predsjedništva Naše stranke (NS) nazvala Željka Komšića “zadnjim smećem”. Bio je to početak 2019. godine! Olako se prešlo tada preko toga, nečemu što je uvreda prema nekome ko je član državnog Predsjedništva.

Sada je početak 2021. godine. I nije dugo trebalo da se ponovi, sad još u goroj verziji.

Članica NS Boška Ćavar, novoizabrana gradska vijećnica u Gradu Mostaru, nimalo naivno kaže, citiram: “Zna se koliko je Komšić nanio zlo, ne samo Hrvatima, on je nanio zlo cijeloj državi…”. Hoće li ponovo rukovodstvo NS i ovo prešutjeti, ili u eventualnom odgovoru ovo svesti na nivo lične izjave i da se radi o ličnom stavu?

S jedne strane, ovo jeste grozna uvreda prema Željku Komšiću kao osobi, ali ne i prva! Međutim, ovo je sada napad na sistem vrijednosti koji zagovaramo i za koji se treba nastaviti boriti, a to je Bosna i Hercegovina kao građansko društvo. Zar je moguće da danas baš živimo u društvu gdje će neko ovakve gadosti izreći prema čovjeku koji predstavlja sve građane u instituciji naše države, Predsjedništvu Bosne i Hercegovine? Prema hrabrom i nadasve srčanom čovjeku, časnom borcu i zlatnom ljiljanu Armije Republike BiH reći “on je nanio zla cijeloj državi”, je nešto što me je toliko razočaralo od Naše stranke (NS), da ovo više nema veze sa domaćom politikom. Ovoga smo se do sada mogli naslušati samo od Dragana Čovića, Bože Ljubića i drugih HDZ-ovaca.

Poslije ovoga, možemo se samo zapitati: Gdje smo to stigli i gdje idemo kao bosanskohercegovačko društvo u cjelini Otkuda dolazi tolika mržnja? Ovdje više nije u pitanju Željko Komšić kao pojedinac, kao osoba. Zar baš radi sitnih političkih interesa ili jeftinih poena, se treba preći preko ovoga kao da je samo vijest radi vijesti?

Zar smo došli u stanje da čovjeka koji je dokazani patriota, koji voli svoju domovinu, koji nije iz plejade korumpiranih političara, koji nije povukao nikada niti ijedan potez da nanese štetu državi, koji nije mijenjao tok rijeke Miljacke da sagradi viletinu u Sarajevu, neko onako hladno, ko ga siguran sam i ne poznaje, nazove “zlom ne samo za Hrvate, nego za cijelu državu”.

Kazati da je “zlo za cijeli državu” nije uvreda samo za njega lično, nego i za siguran sam stotine hiljada Bosanaca i Hercegovaca u zemlji i širom svijeta.

Naslušao sam se i ja do sada raznih izrečenih uvrijedljivih epiteta, i od strane socijaldemokratskih, liberalnih, građanskih, nacionalnih političkih opcija, ali ovakav iznesen stav da je “zlo za cijelu državu”, niko do ove dotične gospođe iz NS, nije ovako javno izrekao.

Je li nam se to šalje poruka da ne trebamo biti patriote i da ne volimo svoju zemlju, da budemo u politici, a da ne krademo i da ne pljačkamo javne resurse kao recimo rudu aluminij i da biramo lakši put, da gledamo ljude na osnovu toga kako se ko zove i kako se ko etnični izjašnjava, da se predamo u borbi za građansku državu u kojoj će svi građani biti jednaki?

Ako Vam je ovaj sistem vrijednosti pogrešan i to “zlo”, draga sugrađanko Boška iz, i meni dragoga, Širokog Brijega, onda svrstajte i mene u to Vaše “zlo”, zaključio je Đonlagić.