ZAHIRAGIĆ! Vijeće sigurnosti UN-a anuliralo neselektivne optužbe Četvorke

Član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić, obratio se javnosti analizirajući istupe Milorada Dodika i Dragana Čovića pred Vijećem sigurnosti UN-a. Po njemu, ta obraćanja, ali i reakcije međunarodnih aktera i članova tog tijela, lekcija su za neselektivne i analfabetizirane kritičare. Zahiragićev status, kojeg rapidno prenose čitatelji i korisnici društvenih mreža, prenosimo u cjelosti:

Neočekivan poklon za Dan državnosti! Optuživali su prazne glave i zlonamjernici, godinama, SDA i Aliju Izetbegovića da je sukrivac za agresiju, a onda i za nepravdan mir. Optužuju i danas, istu tu SDA i Bakira Izetbegovića, da imaju istu politiku kao Milorad Dodik i Dragan Čović.

Vijeće sigurnosti UN-a, kao najveći organ svijeta, je na inicijativu ambasadora trenutne predsjedavajuće zemlje Rusije održalo posebnu sjednicu na temu 25 godina Daytona, na kojoj su se putem video linka obratili Dragan Čović i Milorad Dodik u svojstvu predsjednika stranaka. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, iako je pozvan, nije učestvovao, nego je poslao pismo koje je podijeljeno zemljama članicama UN-a. Nije učestvovao, jer pozivom je izbjegnuto Predsjedništvo Bosne i Hercegovine – iako su ga sarajevski mediji optuživali da hoće. Količina neistine i pogrešne interpretacije činjenica i selektivno čitanje Ustava Bosne i Hercegovine, a koje su iznijeli dvojica navedenih, posebno Dodik, frapantni su. Srećom, tu sjede ozbiljniji ljudi nego što je to slučaj sa sarajevskom opozicijom i pojedinim medijima. Također, pismo koje su dobili svi prisutni od Izetbegovića sadrži sve relevantne i istinite podatke.

Ovaj loš pokušaj od strane Rusije, Dodika (Srbije) i Čovića (Hrvatske), stavio bih u sljedeće:

– U Dodikovom sramotom nastupu, osim OHR-a i Inzka, najviše je puta spomenuta SDA kao problem. To shvatite kako hoćete, a ja ću kao potvrdu da je uz sve svoje probleme to jedina organizacija u ovoj državi koja ozbiljno stoji na putu velikosrpskih (velikohrvatskih? op. a.) apetita. Usput, iako se Dodik poziva na pravo na samoopredjeljenje, entitetima je to pravo izričito zabranjeno tekstom njihovog rodnog lista, Daytona.

– Nakon presuda sudova u Hagu, ne postoji više nijedan argument da nešto što je nastalo na ratnim zločinima genocida, pravno, politički i moralno može opstat usred Europe – toga je, čini mi se, svjestan i sam Dodik. Zbog toga je i opasan, te treba biti oprezan.

– Izbor Željka Komšića u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u ovom mandatu, od neprocjenjive je vrijednosti za opstanak naše države.

Zamislite samo da su Dodik i ovakav Čović zajedno u Predsjedništvu? Sram bilo one koji su od Komšića pokušali napraviti “izdajnika” jer je DF glasao protiv nekakve, neozbiljne i lokalne, Vlade KS!

Na istom tragu su i predstojeći izbori u Mostaru. Pozivam građane Mostara da podrže jedinstvenu patriotsku listu za Mostar, a ne koaliciju SDP, Naša stranka i NIP – koja ima istu funkciju kao i tadašnja kandidatura Boriše Falatara za člana Predsjedništva, tj. pobjedu HDZ-a i Čovića.

– Iako je lider Četvorke kazao da o temi genocida možda ne treba govoriti za “zajedničkim” stolom – jer se, eto, oko toga ne slažemo, ambasadori zemalja Vijeća sigurnosti UN se ne slažu sa tim. Šta više, oni institiraju, kao i cijeli civiliziran svijet, da se genocid ne smije negirati! Na tome moramo nastaviti insistirati.

– Ne mogu propustiti priliku da istaknem ispravnost stavova gospodina Inzka, ali i njegovu istrajnost na istim. On je, iako to nekada ne djeluje tako, veliki prijatelj naše države! Hvala mu na tome!

Danas je 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine – sinoć je Bosna i Hercegovina odnijela još jednu značajnu pobjedu pred svjetskim auditorijem!

Sretan vam Dan državnosti – nek’ smo vazda puni Bosne, a i Bosna puna nas!
2+