Možemo uraditi zamišljeno

REGISTAR

Bihać: Ljetna škola maternjeg jezika za djecu iz dijaspore

Jezik je oznaka nacionalnog identiteta i glavna spona sa domovinom stoga je značajno brojnoj bh. dijaspori približiti naš jezik i na taj ih način jače povezati sa bosanskom kulturnom baštinom, a što je upravo i cilj ove škole.

Kroz pet dana polaznici su naučili više o kulturi i tradiciji domovine, a kroz izlete su upoznali i historijske spomenik džamiju Fethiju, Kapetanovu kulu, a sutra će posjetiti i Štrbački buk, odnosno Nacionalni park Una.

“Sretna sam što sam ovdje, naučila sam više o našem jeziku i našim običajima a i upoznala sam nove drugare”, kaže desetogodišnja Alina Čaušević iz Švedske.

Nastavu pohađaju u učenici iz Bihaća koji su iako na raspustu, željeli naučiti nešto više o svojoj kulturi.

“Tu sam kako bi naučila nešto novo o našem jeziku i o historiji Bihaća i Bosne i Hercegovine, ali i da olakšam komunikaciju profesora sa djecom iz dijaspore. Uz upoznala sam i nove prijatelje, i jako sam sretna zbog toga”, kaže Alma Muminagić, učenica Gimnazije u Bihaću.

Škola je osmišljena kao interakcija gdje se djeci kroz igru i druženje pružaju informacije o Bosni i Hercegovini.

“Djeca su različitog uzrasta i različitog nivoa poznavanja jezika, što je teko uvezati. Olakšava nam ipak rad njihov dobri duh i želja da upoznaju, vezanost za rodnu grudu, trudimo se da se kroz priču o jeziku dotaknemo kulture i da kroz radionice govorimo naš jezik. Nastava se omasovljuje svaki dan uvijek se desi da neki roditelj zove sad smo stigli u Bosnu i da li može sutra već da krene na nastavu”, objašnjava Asmir Piralić, profesor historije i bosanskog jezika.

Drugi ciklus održava se u augustu, a svi polaznici dobit će diplome odnosno certifikate o završenoj ljetnoj školi maternjeg jezika.