STRANKA ZA BiH: Srbija je presuđena jer je mogla a nije htjela spriječiti genocid

U svom komentaru na Zakon o zabrani negiranja genocida, koji je donio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inckao, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao kako je važno da se s Bošnjacima grade prijateljski i bratski odnosi, ističe se u saopćenju Stranke za BiH.

On je dalje naveo, dodaju u svom reagiranju, da nametanje bilo kakvih odluka spolja nikada dobro ne može donijeti, te kako je atmosfera najuzavrelija od potpisivanja Dejtona.

– Predsjednik Srbije može samo razgovarati s građanima svoje zemlje kojima je odgovaran, a kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, kao predsjednik strane zemlje, može razgovarati isključivo s državom Bosnom i Hercegovinom. Situacija u kojoj se nalazi BiH nije splet slučajnih okolnosti, nego rezultat agresije na BiH i genocida koji su, prema presudama međunarodnih i domaćih sudova, počinile Vojska i Policija Republike Srpske. Srbija je prva država u historiji koja je prekršila Konvenciju o genocidu, jer kako je presuđeno, nije učinila ništa da ga spriječi. Ako Srbija nije učinila ništa da spriječi genocid, to znači da je mogla a nije. Pitanje na koje treba da odgovori Vučić jeste, ko je odgovoran za to i šta će Srbija uraditi po tom pitanju, pitaju iz SBiH.

– Situacija u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina i negiranje genocida od, kako počinitelja tako i onih koji ih podržavaju, nije samo pitanje Bošnjaka i Srba, kako Vučić želi predstaviti. To je pitanje koje se tiče svih građana BiH, kao i Evrope i svijeta. Genocid u Srebrenici su osudile sve civilizovane zemlje i krajnje je vrijeme da se i Srbija priključi toj osudi i povuče konkretne poteze. To je prvi korak i preduslov da bi počeli bilo kakvi ozbiljni razgovori o istinskom pomirenju i boljoj saradnji dvije države, zaključuju iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.