BORBA PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA! Forenzičkim agencijama u BiH donirana oprema

Forenzičke agencije u Bosni i Hercegovini dobile su komplete opreme kojom će unaprijediti kapacitete za borbu protiv organizovanog kriminala.

Ugovor između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Italije, koje je provelo taj projekat, potpisali su ministar sigurnosti Dragan Mektić i vođa projekta Gennaro Capoluongo.

Činu potpisivanja prisustvovali su i ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi i predstavnici forenzičkih i policijskih agencija u BiH.

Radi se o donaciji realiziranoj u okviru projekta “Borba protiv organizovanog kriminala: Međunarodna saradnja u oblasti krivičnog pravosuđa” (IPA 2017/390-963), kojom su Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH dobili po komplet za uviđaj krivičnog djela, forenzički svjetlosni komplet i foto komplet, a vrijednost svakog kompleta iznosi oko 8.215 eura.

Mektić je istakao da će ta oprema značajno pomoći forenzičkim agencijama za efikasniji rad u borbi protiv organizovanog kriminala.

– Nadam se da ove tri agencije moći da odgovore na sve zahtjeve za forenzička ispitivanja i vještačenja – kazao je Mektić.

Capoluongo je istakao da je organizirani kriminal globalni izazov i da je za efikasnu borbu potrebna savremena oprema, ali i dobra saradnja.

– Smatram da je pravi put u borbi protiv organiziranog kriminala ovakav oblik međusobne saradnje, jačanje povjerenja te razmjena informacija – naglasio je Capoluongo.

Ambasador Minasi je istakao da je saradnja u oblasti sigurnosti ključ za stabilnost i budućnost Balkana i da je Italija odavno važan partner u tom smislu, na bilateralnom i regionalnom nivou.

Još 2017. Italija je uključila temu regionalne sigurnosti u agendu samita „Berlinskog procesa“ u Trstu i već dugo sarađuje sa Balkanom u tom kontekstu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Također, Trst je danas ponovo domaćin sastanka „Jumbo Security Conference“, koji RCC organizira u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Italije i okuplja sve zemlje regije.

0