Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

Avdo Avdić optužio Klix za neprofesionalizam i potkupljivost

Novinar online magazina Žurnal objavio je 5. augusta 2019. tekst “Izetbegovićevo samoubistvo s turskim predumišljajem: Izdao NATO, prodao građansku BiH”. Zanimljivo je što je Avdić, pored kritičnosti prema SDA, po kojoj je poznat, na samom početku teksta žestoko i otvoreno kritizirao kolege iz drugih medija. “Koliko god na Klixu, Faktoru i ostalim medijima, uglavnom sponzorisanim novcem iz federalnih javnih preduzeća koje kontrolišu kadrovi SDA, tvrdio da je njegov „trojni pakt“ sa Čovićem i Dodikom uspjeh…”, napisao je Avdić.

Kuriozitet Avdićeve objave je što se u javnom diskursu možda i prvi put ozbiljno i direktno spominje i za neprofesionalnost i potkupljivost optužuje Klix, online portal sa velikom čitanošću u BiH, ali i među bh. dijasporom. Značajno je i što to dolazi od novinara koji je specijalizovan za istraživanja u oblasti korupcije.

Optužba gdje Avdić povezuje SDA i Klix vjerovatno je neodrživa jer je Klix etabliran i poznat po kritici prema najjačoj bošnjačkoj političkoj partiji. To su i u konkretnom slučaju potpisivanja sporazuma tri lidera dokazali i prije i poslije Avdićevog teksta objavivši nekoliko nimalo blagih kritika i zaključaka. Međutim, otvara se pitanje da li Klix funkcioniše onako kako je to novinar Žurnala naveo. Opravdano je pitanje da li je, uzmimo za primjer, plaćena čitava serija tekstova u kojima se afirmiše LGBT populacija, parada ponosa u Sarajevu i oni koji je podržavaju? Šta ako je to tako? Ko to plaća i zbog čega? Da li to znači da je modelirana stvarnost koju sa svojim utjecajem kreira najjači medij u BiH i da nije rezultat objektivnog stanja i  informiranja?

Da li će se poremetiti odnosi na medijskoj sceni, na relaciji Žurnal – Klix, zavisit će, prvenstveno, od reakcija prozvanog medija i njegovog direktora Darija Šimića. Posebno će biti interesantno ako na eventualno negiranje optužbi uzvrati Avdić koji je poznat po dokumentovanju svojih saznanja o korupciji i kršenju zakona.

DEBLOKADA.COM

Dario Šimić, direktor portala Klix