Advokati odbrane u predmetu “Respiratori”: Neprofesionalno djelovanje tužioca Đermina Pašića

Advokati odbrane u predmetu „Respiratori“ uputili su pismo predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, glavnoj državnoj tužiteljici i glavnom federalnom tužiocu u kojem ukazuju na, kako navode, neprofesionalno djelovanje tužioca Tužilaštva BiH Đermina Pašića.

U dopisu se navodi da su iz medija obavješteni da su 5. aprila kantonalni tužioci ušli u prostorije KCUS-a, zbog navoda anonimne prijave da respiratori ACM812A (koji su predmet krivičnog postupka pred Sudom BiH) nisu adekvatni za bolničko liječenje i da uzrokuju štetne posljedice po zdravlje oboljelih koji se nalaze na liječenju od COVID-19.

-Iz spomenutih tekstova je jasno da izviđaj i druge radnje predviđene ZKP-om FBiH, vrši Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, ali uz prisustvo tužioca Tužilaštva BiH Đermina Pašića i istražitelja Tužilaštva BiH, Mirze Jamakovića. Tužilac Pašić je, zajedno s tužiocem Mirzom Hukeljićem, vodio istragu i podigao optužnicu u predmetu „Respiratori“, koji se postupak vodi pred Sudom BiH pod brojem S 12 K 039029 21 K. Predmet ove optužnice su opravo respiratori ACM812A, za koje se u optužnici tvrdi da nisu za liječenje u jedinicama intenzivne njege, navode u pismu advokati svih optuženih u predmetu „Respiratori“.

Imajući u vidu da je istraga okončana, ističe se dalje u ovom dopisu, te se radi o postupku koji je u toku, postavlja se pitanje šta tužilac Đermin Pašić, kao pripadnik državnog tužilaštva, radi u prostorijama KCUS-a sa tužiocima Kantonalnog tužilaštva Sarajevo?

-Postoje samo dva razlog njegovog prisustva, a to su: nastavak istrage u predmetu „Respiratori“; vođenje nove istrage u prilog dokazivanja teze o navodbnoj neupotrebljivosti respiratora ACM812A; I u jednom i u drugom slučaju tužilac Đermin Pašić ne može poduzimati ove radnje. Prvo, ne može nastavljati istragu u predmetu „Respiratori“, jer je tu istragu okončao podizanjem optužnice. Drugo, kada je u pitanju upotreba respiratora na KCUS-u, već je utvrđena nadležnost Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, a ne državnog tužilaštva. Stog je jasno da je Đermin Pašić ušao u prostorije KCUS-a iako nema nadležnost za postupanje, upozoravaju advokati odbrane u predmetu „Respiratori“.

S tim u vezi oni se obraćaju predsjedniku VSTV-a, glavnoj državnoj tužiteljici i glavnom federalnom tužiocu sa zahtjevom da reaguju na ovakvo ponašanje tužioca Pašića „koje izlazi van zakonskih okvira“.

-Njegovo ponašanje i prisustvo prilikom postupanja Kantonalnog tužilaštva pokazuje ličnu zainteresiranost za predmet. Ovo posebno što Tužilaštvo BiH nije subordinirano  Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu na bilo koji način. Ovakvim ponašanjem Pašić, ali i Tužilaštvo BiH šalju sliku u javnost da Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu nema kompetencija ni znanja da vodi postupke za koje su nadležni, što nije tačno. Zakon u nekim slučajevima dozvoljava mogućnost da Tužilaštvo BiH preuzme predmete iz nadležnosti nižih tužilaštava, međutim samo onda kada su ispunjeni zakonski razlozi za to, stoji dalje u pismu.

Ne umanjujući činjenicu da je za javnost važno utvrđivanje na koji način su nabavljeni respiratori ACM812A, kao i njihova upotrebljivost, ukazujemo, navode u dopisu advokati odbrane, na neprofesionalno ponašanje i djelovanje tužioca Pašića „koje je odavno izašlo iz okvira profesionalnog i prešlo u političko djelovanje“.

-Ovakvim postupanjem urušava se dignitet i autoritet Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Stoga Vas molimo da poduzmete sve što je u Vašoj moći da spriječite ovakvo postupanje tužioca Pašića, navodi se na kraju dopisa koji su advokati Vasvija Vidović, Kadrija Kolić, Nina Karačić, Marsela Bajramović, Mirna Avdibegović i Senka Nožica uputili predsjedniku VSTV-a Halilu Lagumdžiji, glavnog državnoj tužiteljici Gordani Tadić i glavnom federalnom tužitelju Munibu Haliloviću.