Možemo uraditi zamišljeno

NAROD GOVORI

Hiljade lajkova Veliću za stav o paradi, sto lajkova Pećaninu za uvrede imamu

Nakon što je otkazana parada Sarajevskog otvorenog centra u tom gradu, imam Muhamed Velić napisao je status koji je dobio značajnu podršku:

– Mediji nas izvještavaju da je zbog koronavirusa odgođena homoseksualna parada u Sarajevu.

U svakoj nesreći i tragediji – ima i zrno sreće, dobrote i ljepote. Hvala Allahu na svemu.

Da dragi Allah podari pa da se korona i gey parada nikada više ne vrate u naš grad i državu! Amin!, objava je koju je lajkovima podržalo više od četiri hiljade Velićevih Facebook pratilaca.

Međutim, bivši novinar Senad Pećanin je zbog ovih riječi, koje uporište imaju u zakonima islama, ali i drugih religija, oštro reagirao:

Kakvo fašističko smeće živi u Sarajevu i još predstavlja Islamsku zajednicu BiH!, napisao je Pećanin koji je sada advokat. Dobio je stotinjak lajkova. Zanimljivo je da je ovo napisao neko ko treba pravilno tumačiti a onda i primjenjivati zakone i ostale norme koje obezbjeđuju ljudsko dostojanstvo i nepovredivost časti.

Ubrzo je na ove uvrede reagirao Velić i opet dobio oko četiri hiljade uzdignutih palaca:

Senad Pećanin, nekadašnji urednik Dana, često sklon islamofobičnim izljevima i frustracijama, nazvao me fašističkim smećem zbog radosti o otkazivanju gey parade u Sarajevu. Sljedeće što bi ovakvi radili je da bi nas javno vješali. No, da stvar bude gora: on to radi zato što je plaćen. I nije jedini. Pojedini, slični njemu, prenijeli su što je rekao o meni i dali mu podršku, radi se o pseudo urbanoj eliti. Pa, gospodo, da vas pitamo: kako to da kad neko nazove jednog imama, koji se obradovao otkazivanju onoga što je po učenju vjere zabranjeno – fašističkim smećem i to po vama nije govor mržnje nego je govor mržnje kada neko zahvaljuje Bogu što je otkazana parada provokacije i srama! Kakvi su to dupli standardi i zamjene teza! Isto tako, četnici se postrojavaju i pjevaju o ponovnom klanju i Genocidu, a vama je dova jednog imama, običnog Bošnjaka – fašizam. Nepodnošljivo je to koliko se ovdašnji čovjek može prodati, srozati i poniziti.

DEBLOKADA.COM

 

Preporučujemo:

Da li bi pravoslavni dječaci iz Srebrenice potrgali marame sa glava svojih baka, a ikone bacili na pod?