Da li bi pravoslavni dječaci iz Srebrenice potrgali marame sa glava svojih baka, a ikone bacili na pod?

Slučajevi napada na pokrivene muslimanke i nisu neke vijesti. One su svakodnevnica. Ako tome dodamo sve one neprijavljene napade i one koji su verbalni, a onda i različite vrste diskriminacije, dobacivanja, ružnih pogleda, tek tada vidimo da je ovo jedna od najugroženijih populacija. Ne samo u BiH. To što ne paradiraju glavnim ulicama sa famfarama i uz podršku stranih ambasadora, ne znači da su pokrivene muslimanke zaštićene i sigurne.

Slučaj kada je u Srebrenici nekoliko dječaka srpske nacionalnosti pratilo, okružilo, vrijeđalo djevojčicu zbog njene marame, a o čemu je Deblokada prva izvijestila, samo je jedan od onih rijetkih primjera koji je nakratko pokazao s kakvim problemima se suočavaju žene koje poštuju vjerske upute.

Zanimljivo je da to, barem u slučaju iz Srebrenice, rade oni čije su bake bile slično odjevene. Ako bismo utvrdili da zaista postoji razlika u teološkim principima islama i kršćanstva, postavljanja mahrame kod muslimanki i kod žena kršćanki, može se reći da je njihov korijen identičan. Sačuvati čednost i dostojanstvo, pokazati skrušenost, pristojnost, te se zaštititi od strastvenih pogleda, bazični su razlozi što žene pokrivaju glavu, bilo da su muslimanke, pravoslavne ili bilo koje druge žene na svijetu.

Vjerovatno dječaci iz Srebrenice imaju bake ili prabake koje imaju šal, maramu, pokrivalo na glavi. Eto ih u srebreničkim selima. Ako nemaju, neka zavire u albume svojih roditelja, tu će vidjeti kako su starije žene iz njihove familije imale običaj pokrivati kosu, glavu. Slično je i sa starijim ženama katolkinjama. Da li bi to značilo, ako bi bilo moguće napraviti inverziju na vremenskoj liniji, da bi dječaci sa šajkačama danas na ulici zasreli svoje prabake i maltretirali ih, vrijeđali i kidali im tkaninu sa glave? Odgovor je potvrdan. Ako su ovakva ponašanja usvojili od svojih roditelja, opet imamo bizarnu postavku gdje su ih otac i majka naučili da mrze i napadaju muslimanke zbog odijevanja sličnog odijevanju njihovih predaka.

Zašto su sadašnje pravoslavne i ostale žene skinule šalove koje su njihove majke i bake nosile, stvar je posebnih istraživanja otuđenja moderne žene od Boga i principa vjere. Zato što su mnoge muslimanke u BiH, među kojima i one novih generacija, odlučile poštovati Božije upute i nastavile pokrivati kosu poput svojih nena i nana, nije razlog da ih se proganja.

Svi oni koji mrze muslimanke sa hidžabom i požele ga strgnuti sa njihovih glava, neka znaju da udaraju na šalove svojih baka. Kada dobace nešto ružno, kada požele zlo pokrivenim muslimankama, neka znaju da su one samo nastavile poštivati vjerska načela koje su nekada poštivali njihovi preci. Ako im dođe da strgnu nekoj djevojčici mahramu, neka slobodno to urade u svojoj kući, bacajući ikonu na pod. Na tim ikonama je, u pravilu, žena uvijek pokrivena.

(Izvinjavamo se zbog preuzetih fotografija sa srbijanskih portala na kojima su vidljivi likovi starijih pravoslavnih žena iz Srbije. U slučaju ako one nekoga od članova porodice uznemiravaju, uvažit ćemo to i ukoloniti ih.)

DEBLOKADA.COM

 

Preporučujemo:

0