Možemo uraditi zamišljeno

DEBLOKADA

Zašto šetalište u Sarajevu nosi ime po dokazanom rasisti Wilsonu?

Zašto su Sjedinjene Američke Države u Drugom svjetskom ratu podržavale Dražu Mihailovića i njegovu Jugoslovensku Vojsku u otadžbini prije nego su Englezi uspjeli nametnuti Josipa Broza? Zašto su Holivuđani 1943. snimili film pod nazivom ”Chetniks – The Fighting Guerillas”? Zašto su Dražu odlikovali? Zašto u USA normalno postoji park Draže Mihailovića sa njegovom bistom i bistama popa Đujića i još nekih krvavih vojvoda? Zašto je Clinton vaspostavio embargo na oružje? Zašto nas je USA ”spasila” i stvorila nam ovog monstruma od države u kojem smo prisiljeni da živimo? Ne znam, ali vidite, ljubav Amerike prema Srbiji starija je od Drugog svjetskog rata i seže unazad do Prvog svjetskog rata.

PIŠE: AMIR HADI

Pored kipa na ulazu u kampus univerziteta i ulice koja nosi ime po tom komunističkom ubici i bjelosvjetskom hohštapleru koji je Staljina svojim Maršalom zvao, pored mauzoleja onim teroristima, pored ulice nazvane po Njegoševom učitelju i indoktrinatoru, pored kojekakvih počasnih građana koji uništavaju države i narode i podržavaju ubijanje djece i još tako nekih ljudskih, moralnih, civilizacijskih i kulturoloških sramota, postoji u Sarajevu još jedna ulica tj. cesta/šetalište čiji bi naziv u najmanju ruku trebao biti kontroverzan, ako ne i po hitnom postupku promijenjen. I zbog obraza, ako ga imamo, i zbog trenutnih nekih dešavanja u svijetu, pa ono da možemo i mi reći da smo fini i progresivni i da nismo rasisti. Kao npr. kad Tuzlaci podignu spomenik Martinu Luteru Kingu. Konkretno o Vilsonovom šetalištu.

Krenimo ispočetka:

– koliko Sarajlija uopće zna da se ‘Vilsonovo’ odnosi na američkog predsjednika Woodrow Wilsona?

– koliko Sarajlija zna da razlog zašto se tako jedno prominentno šetalište u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, zove baš po W. Wilsonu jest srpska zahvalnost njemu zato što je dotični predsjednik zdušno podržavao napaćeni srpski narod u svjetskom ratu koji je pokrenuo onaj terorista koji je sahranjen u gorepomenutom mauzoleju, zato što je pomenuti pozivao sve američke crkve da održavaju mise i molitve za napaćeni srpski narod itd. te je konačno 28. jula 1918. godine iznad Bijele Kuće u Washingtonu podigao srpski bajrak skupa sa američkom?

Eh sad, to što dotični nije imao nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom već isključivo sa Srbima i Srbijom neće nikome u Sarajevu biti razlog da mu zasmeta što se to čuveno šetalište tako zove, međutim postoji u vezi Woodrow Wilsona, 28. POTUS-a, još jedna stvar koja bi možda mogla, ako ne i morala zasmetati Sarajevu i Sarajlijama, ako ništa a ono zbog trenutne mode u svijetu, posebno u Americi, a to je činjenica da je Woodrow Wilson bio ‘white supremacist KKK’ rasista, i to ne bilo kakav, nego superteške kategorije. Uveo je segregaciju u mnoge američke državne službe (desio se slučaj u kojem zbog prirode posla koji je obavljao neki službenik Crnac – Afroamerikanac nije mogao biti premješten u crnački dio firme, te su oko njega napravili kafez(!); oborio je i uništio pokušaje Japana da se u Statut tadašnje Lige naroda uvede Rasna jednakost, o Crncima – Afroamerikancima davao je izjave koje ne samo da se danas smatraju rasističkim nego su čak i po tadašnjim standardima bile izrazito i degutantno rasistične, dok je istovremeno često davao apologetske izjave i izjave podrške zloglasnom Ku Klux Klanu koji je po njemu bio samo jedna patriotska organizacija za odbranu ‘ugroženih bjelaca’. Zvuči poznato? Woodrow Wilson je također i osoba koja je na međunarodnom planu izmislila američko imperijalističko oružje zvano ”sankcije”, oružje koje ubija i dan-danas, 96 godina nakon njegove smrti (od američkih sankcija samo u Iraku je umrlo pola miliona djece).

Woodrow Wilson je između ostalog u svojoj karijeri bio i predsjednik čuvenog Princeton univerziteta na čijem je kampusu jedna od zgrada donedavno nosila njegovo ime, Škola javnih i međunarodnih poslova. Nosila, ne nosi više. Pod pritiskom javnosti i u skladu sa dešavanjima u USA nakon ubistva Georgea Floyda, odbor povjerenika Princeton universiteta je pristao da ukloni ime Woodrow Wilsona sa zgrade i sa zgrade još jednog rezidencijalnog koledža jer “Wilsonovi rasistički pogledi i politika čine ga neprikladnim”. (Pročitajte vijest o ovome objavljenu na portalu BBC news.)

A da li je vakat da i Sarajevo ukloni tog rasistu i preimenuje ‘Vilsonovo” šetalište?

DEBLOKADA.COM

Preporučujemo:

ZAR SU OVO LJUDSKA PRAVA? Nijemac u Splitu sa parolama protiv migranata i islama