SDP će soliranjem pomoći da velikosrpska politika opet dobije načelnika Srebrenice koji negira genocid?

U Srebrenici je 9. januara održana tribina o temi “Budućnost Srebrenice“ na kojoj je potpisana deklaracija kojom se probosanske stranke obavezuju na ujedinjenje na predstojećim lokalnim izborima u toj općini. Cilj je da njihovim zajedničkim djelovanjem, Srebrenica na lokalnim izborima u oktobru 2020., kako je rečeno, dobije načelnika koji neće negirati genocid.

Tribina, na kojoj su predstavnici SDA, SBiH, SBB, DF, PDA potpisali ovaj dokument, održana je u prisustvu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramića, zamjenika načelnika Općine Srebrenica Hamdije Fejzića, te mnogobrojnih građana Srebrenice.

S obzirom da SDP nije potpisnik deklaracije, poručili su da “nisu ranije pristali, pa neće ni sada, biti dio samoproglašene bošnjačke reprezentacije. Mi ćemo u Srebrenici, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini, izaći na lokalne izbore kao Bh blok kroz građansku platformu ili samostalno sa multietničkom listom sastavljenom od građana Srebrenice”.

Da li će ovo političko soliranje, koje je već jednom rezultiralo da SDP nema nijednog poslanika u NSRS nakon izbora 2018. jer nisu htjeli biti dio koalicije Zajedno za BiH, biti prevaga u korist jedinstvene srpske liste, ostaje da se vidi. Upravo onoliko glasova koliko SDP baci u bunar i oduzme ih zajedničkom kandidatu, toliko će biti dovoljno za sigurnu pobjedu predstavnika srpskog bloka.

Podsjećamo, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić se pred izbore 2016. distancirao od muslimana sa bradama i pohvalio se da na listama ove partije ima i pripadnika HVO-a (koji je počinio UZP) i četnika iz VRS (koja je počinila genocid). Vjerovatno iz obzira prema njima, SDP vrhuška ne želi da učestvuju sa probosanskim strankama u borbi da Srebrenica opet ne dobije načelnika koji negira genocid.

DEBLOKADA.COM

 

Slična objava:

 

 

0